Mâncatul în exces este o stare bolnăvicioasă destul de serioasă în timpul căreia omul nu este capabil să controleze procesul de consum al mâncării şi mănâncă în exces ceea ce duce la kilograme în plus.
Tipuri ale stării bolnăvicioase
- Paroxistic-omul simte o foame enormă;
- Pofta de mâncare care nu trece chiar şi atunci când omul e sătul;
- Poftă de mâncare nesăţioasă care trece numai în timpul consumului de mâncare;
- Mâncatul în exces pe timp de noapte care se combină cu anorexia pe timp de zi.
Cauzele mâncării în exces
În majoritatea cazurilor cauza constă nu în tulburarea scimbului de substanţe ci în tulburările de ordin psihologic. Această manifestare mai este denumită şi bulemia pe fon de nervi.
În zona de risc intră două categorii de oameni:
- Emotivi, dezechilibraţi, impulsivi, capabili la fapte stranii;
- Oamenii care se subestimează, neâncrezuţi în sine, care nici odată nu sunt binedispuşi şi mereu se află în o stare depresivă.
Specialiştii consideră că uneori oamenii mănâncă nu din cauza senzaţiei de foame, dar din cauza că lor le place gustul unei sau altei mâncări.
Simptomele stării bolnăvicioase
Semne ale maladiei în cauză pot fi considerate:
- Creşterea permamentă în greutate;
- Starea persistentă de depresie;
- Somnul rău;
- Înclinări suicidare.
Nu întotdeauna acei care mănâncă mult suferă de maladia în cauză. Mâncatul în exces fără control este un semnal de alarmă-aşa consideră specialiştii.
Oamenii care suferă de starea în cauză au observat că:
- Mănâncă mult mai repede decât se cuvine;
- Mănâncă până nu apar dureri din cauza mâncatului în exces sau până nu finisează toată mâncarea pregătită;
- Mănâncă toată mâncarea care este chiar şi atunci când nu au senzaţia de foame;
- Porţiunile de mâncare sunt enorme,
- Mănâncă de unul singur deoarece le este jenă ca să vadă alţii cât consumă;
- Mereu se simt vinovaţi de ceva sau sunt într-o stare depresivă (mâncatul în exces pe fon de stres).
Mâncarea în exces apare şi în cazul bulemiei neurogene.
Tratarea stării bolnăvicioase
Diagnoza maladiei în cauză nu întotdeauna poate fi stabilită deoarece omul în majoritatea cazurilor ascunde sau se ruşinează de faptul dat. Din această cauză starea dată este diagnosticată la stadii destul de târzii. Tulburările mâncării în exces de tip compulsiv sunt diagnosticate în cazul în care o persoană se adresează la medic cu plângeri ce ţin de sănătate care au apărut din cauza obezităţii sau chiar a pierderii capacităţii de lucru (parţială sau totală).
Medicul începe să studieze foarte riguros istoria medicală a bolnavului şi realizează un examen fizic. Nu există analize speciale pentru a putea stabili maladia în cauză, însă totuşi analiza sângelui şi roentghenul vor permite să excludă boala care ar fi putut fi cauza apariţiei kilogramelor în plus.
Dacă nu s-au depistat alte boli, pacientul este îndreptat la psihoterapeut, care la rândul său va putea descoperi etiologia apariţiei stării date. Pentru aceasta specialiştii au elaborat nişte anchete speciale care le permit să determine dacă omul suferă de maladia în cauză.