Conjunctivita alergică

Conjunctivita alergică se caracterizează prin înroșirea și umflarea pleoapelor, mâncărime severă, lăcrămare și sindromul fotofobiei. În unele cazuri, semnele bolii sunt foarte pronunțate – persoana pierde capacitatea de a munci în mod normal, regimul de somn este deranjat.

Cauzele

Conjunctivita alergică afectează, de regulă, concomitent ambii ochi. Apar arsuri, mâncărime, umflarea pleoapelor. Dacă la timp este identificat  și eliminat alergenul, vă puteți trata fără medicamente. Mediul este plin de alergeni și nu totdeauna e posibil să se determine care anume vă provoacă această boală.

Cauzele apariţiei conjunctivitei alergice sunt factorii:

  • de uz casnic;
  • de mediu;
  • de natură sezonieră;
  • de  producție.

De asemenea, e posibil să se dezvolte boala sub influenţa factorilor de efecte nespecifice:

  • diferite impurități în aer;
  • curenţi de aer;
  • cosumarea băuturilor alcoolice;
  • fumatul;
  • modificări în regimul de temperatură.

Se întâmplă ca unii pacienți se obișnuiesc cu alergenii săi, de exemplu, cu apariția unui animal de companie (un căţeluş, pisoi, șobolan, şoricel etc.), în blana cărora veţuiesc provocători ai anumitor tipuri de alergeni.

Proprietăți alergenice se conţin în chitina unor insecte (mici acarieni, ce se pot reproduce la baza genelor), care pot provoca dezvoltarea blefaroconjunctivitei.

Un alergen puternic pot fi pernele și saltelele, care sunt confecţionate din puf de păsări. În ele trăiesc căpușe mici. Pentru a evita dezvoltarea conjunctivitei alergice într-o formă cronică, trebuie să achiziționați pături, perne cu umplutură de origine sintetică și proprietăți antialergice.

Metodele de tratament

Metodele de tratare a acestei boli sunt similare cu tratamentul altor alergii și includ izolarea completă de alergenul cu pricină. De asemenea, este recomandat să luați medicamente, care elimină procesele inflamatorii din organism ca urmare a alergiilor. Ca terapie, puteți utiliza medicamente antihistaminice.

În unele cazuri, conjunctivita alergică se poate manifesta prin alte simptome, iar utilizarea unei metode de picurare nu duce întotdeauna la un rezultat bun. În aşa caz, se recomandă să contactați centrele speciale, care studiază probleme similare. Acesta va prescrie un curs de tratament și vă va ajuta să scăpați de această boală.