Rinita alergică

Rinita alergică este o boală foarte frecventă, cu care pacienţii se adresează unui alergolog-imunolog.

Rinita alergică este o inflamație a mucoasei nazale, care apare ca urmare a alergiilor.

Conform ultimelor statistici, de această boală în lume suferă de la 11 până la 24% din populație.

Cauzele

Cauza bolii este o reacție alergică (mai precis – hipersensibilitate de tip imediat, procese alergice, semnele care se dezvoltă foarte rapid). Substanța, în urma cărei apare o reacție alergică, se numește alergen.

Starea de durere, împreună cu dermatita atopică și alergia la astm bronșic, este cea mai periculoasă triplă boală alergică.

Alergenii care cauzează o stare bolnăvicioasă

Alergenii care cauzează rinita alergică sunt mulţi, dar cei mai frecvenţi sunt:

  • praful din casă, bibliotecă – în majoritatea cazurilor populată de căpușe;
  • polenul diferitor plante;
  • produse (căpșuni, citrice);
  • mucegai, drojdii;
  • medicamente;
  • alergeni ai insectelor, ca urmare a unei mușcături.

În grupul de risc sunt persoanele, care au o predispoziție genetică la reacții alergice de diferite tipuri.

Simptomele

Pacientul infectat strănută, acest proces are o natură paroxistică. Din nas curge încontinuu o soluţie incoloră și transparentă. În cazul atașării diverselor infecții aceste eliminări devin mucoase și purulente, de culoare galbenă sau verde. Persoana simte o mâncărime în nas, nasul este înfundat, mai ales noaptea.

Se înregistrează un grad diferit de umflătură a feței și a răsuflării cu gura. Pacientul lăcrămează, ochii sunt roşii. Persoana își freacă involuntar vârful nasului cu palma – acest sindrom este numit salut alergic.

Această stare, de regulă, se manifestă pentru prima dată în copilărie (după 3 ani) sau adolescenţă. Boala este genetică, deci printre rudele pacienților nu e dificil de identificat persoanele cu aceleași probleme.

Gradele bolii

În funcție de intensitatea manifestării simptomelor, se disting gradele stării de boală:

  • gradul mic – semnele sunt slab exprimate, somnul pacientului nu este deranjat;
  • medie – pacientul nu poate lucra, somnul este deranjat;
  • severă – boala nu permite angajarea în muncă, pacientul nu doarme, starea lui este dificilă.

Formele stării bolnăvicioase

În funcție de durata stării date, se disting:

  • sezonier – simptomele se manifestă în perioada primăvară-vară;  apar ca rezultat al unei reacții alergice la polenul plantelor;
  • permanent (cronice) – semnele nu dispar nici o dată.

În cele mai multe cazuri, pacienții numesc factorii care provoacă apariția unei atare stări (contactul cu animale, aflarea într-o cameră cu praf, inhalarea polenului de plante etc). Dar uneori pentru a determina alergenul este necesar să se efectueze teste de laborator.

Antihistaminicele pentru o vreme oferă o ușurare sau chiar elimină simptomele.

Semnele afecțiunii practic nu diferă de celelalte tipuri de rinită (infecțioasă, hormonale, psihogenice, atrofice), dar aceste boli trebuie tratate individual, după ce se face diagnosticul corect.

Uneori pacienții, fără prescripție medicală, folosesc medicamente, abuzul căror agravează starea.

Testele de laborator

Dacă suspectați o afecțiune, trebuie să vă adresaţi la un otolaringolog și un alergolog-imunolog. Otolaringologul depistează patologiile și starea organelor ORL. Alergistul poate confirma sau respinge etiologia alergică a rinitei. În nici un caz să nu ne limităm la consultarea unui singur specialist, deoarece patologiile se combină adesea și tratamentul va trebui să fie complex.

Diagnosticul poate fi confirmat prin analizele nazale sau un test de sânge. În cazul, în care expertul pune la îndoială diagnosticul, e necesar un test de sânge, o examinare radiologică a sinusurilor nazale.

Tratamentul bolii

Terapia este complexă şi menită să reducă umflarea mucoasei nazale. De asemenea, se efectuează un tratament specific.

Pentru a reduce inflamația mucoasei, pot fi utilizate antihistaminice. Ele sunt sub formă de picături sau tablete. Un efect bun poate fi obținut prin utilizarea medicamentelor secundare (Claritin, Cetrin, Kestin) și de a treia generație (Telfast, Erius).

Utilizarea medicamentelor fără recomandarea unui specialist nu este recomandată, deoarece acestea pot avea efecte secundare, pot afecta negativ activitatea cardiacă.

În paralel, tratamentul local se efectuează prin administrarea preparatelor de Kromosol, Kromohexal. Aceste spray-uri nazale sunt prescrise de 3 ori pe zi pentru 1-2 proceduri. Rezultatul nu e imediat, vine peste câteva zile.

Tratamentul afecțiunii date este un proces de durată. Preparatele sunt folosite continuu pe tot parcursul anului.

În stările de boală severă pacientului i se prescriu corticosteroizi (sub formă de spray-uri nazali). Siguranța și eficacitatea acestor medicamente este confirmată de mai multe studii.

Nu se recomandă utilizarea de lungă durată a spray-urilor sau picăturilor, care facilitează respirația nazală (de exemplu, Nafazolină, Vibrocil). Se poate dezvolta o rinită medicală, care se tratează exclusiv chirurgical.

Boala la copii

În cele mai multe cazuri, rinita alergică se manifestă după 3 ani de viață. Ea e mai frecventă la acei, care au avut predilecţii la diateză, dermatită atopică. Semnele bolii la copii și adulți sunt identice.

In timpul tratamentului, mai întîi se prescriu cele mai „slabe“ preparate și se merge în creştere, având grijă de securitatea și absența efectelor secundare ale medicamentelor.

Prognoza afecțiunii

Boala nu amenință viața pacientului, dar lipsa tratamentului la timp duce la diverse complicaţii: rinita alergică se poate transforma in astm.

Prevenirea bolii

E imposibil de protejat pacientul de tot felul de alergeni, acest lucru se datorează situației dificile de mediu în cele mai multe țări ale lumii.