Anemia (anemie)

În mod clasic, anemia se defineşte ca fiind scăderea hemoglobinei şi a hematocritului sub valorile normale corespunzătoare vârstei şi sexului.

Hemoglobina este o proteină complexă (care conţine fier), ce reprezintă cea mai importantă componentă a globulelor roşii din sânge numite hematii sau eritrocite. Hematocritul reprezintă raportul dintre volumul hematiilor şi volumul plasmatic exprimat procentual. Experții consideră, că anemia nu este o boală separată, ci unul dintre semnele altor boli, în care corpul de fier este insuficient.

Adesea, o astfel de stare este consecinţă a unei diete stricte, atunci când organismul nu primește suficiente elemente nutritive, ceea ce duce ulterior la anemie. După intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea părții din stomac, absorbția sistemului digestiv este afectată, ceea ce duce și la o stare de deficit de fier. O stare bolnăvicioasă vine după o mulțime de pierderi de sânge: acest lucru este tipic femeilor cu menstruație profundă, pacienților cu ulcer gastric și duodenal, alte boli în care este posibilă sângerarea.

Anemia hemolitică se dezvoltă ca rezultat al distrugerii prea rapide a celulelor roșii din sânge, iar anemia de siclemie este declanșată de producerea de hemoglobină anormală în organism.

Dacă există o suspiciune de anemie, este necesar să se consulte un medic și să se efectueze studiile necesare, deoarece anemia produce complicaţii – determină o scădere a rezistenței, reduce proprietățile protectoare ale corpului. O stare bolnăvicioasă poate avertiza despre prezența unor patologii grave în organism. Pentru a confirma diagnosticul, este suficient un test de sânge.

Cauzele

Cauza principală a apariţiei bolii este deficiența fierului, a vitaminei B12 sau a acidului folic. Lipsa fierului poate fi declanșată prin sângerare internă sau externă, luând anumite medicamente (de exemplu, acid acetilsalicilic, ibuprofen), tumori maligne.

Simptomele

Semnele unei afecțiuni dureroase sunt:
• paloarea palidă a pielii;
• oboseala crescută;
• slăbiciunea generală;
• „musculiţe” în ochi;
• dificultăți de respirație;
• puls îndesit.

Dacă starea a apărut pe fondul lipsei de acid folic, pacientul poate dezvolta stomatită, inflamația limbii, există o ușoară furnicătură la nivelul mâinilor și picioarelor.

Grade de stare morbidă

Specialiștii disting 3 grade de boală, care sunt determinate prin teste de laborator la nivelul hemoglobinei din sânge:
• grad ușor – hemoglobină ușor redusă (la bărbați de la 100 la 120 g / l, la femei de la 90 la 110 g / l); în acest caz, o dietă suficient de îmbogățită cu fier și indicatorii vor reveni la normal, dacă cauza este eliminată;
• nivel mediu – hemoglobina de la 70 la 80 g / l; pacientul e amețit, devine slab; În acest grad, este indicată terapia care conține fier;
• al treilea grad sever – hemoglobina sub 70 g / l, există schimbări în activitatea inimii, sângele este diluat, starea generală este severă.

Cum să preveniți anemia

Este necesar să se includă în dietă legume verzi, verdeţuri, care vor oferi organismului acid folic. Pâinea este grosieră, la micul dejun se iau cereale, de asemenea, cu un nivel ridicat de acid folic.

Alimentele cu conținut ridicat de fier vă vor proteja de deficitul de fier din organism. Nu abuzați cu băuturile care conțin cofeină, în special în timpul meselor, deoarece interferează cu absorbția normală a fierului. Femeile, care suferă de menstruație gravă și viitoarele mame, ar trebui să consulte un medic referitor la administrarea suplimentelor de fier.

Tratamentul

Medicul recomandă teste și studii necesare, evaluează starea pacientului, determină cauza stării bolii și prescrie tratamentul.
Pacienților cu deficiență de fier le sunt recomandate medicamente cu conținut de fier. În cazul în care este clarificată starea bolnavului se efectuează tratamentul. Dacă în organism nu e suficientă vitamina B12, ea este injectată.
La copii, o atare stare apare pe fundalul invaziei helmintice, așa că trebuie efectuat tratamentul antiparazitar.
Dacă anemia este asociată cu o pierdere mare de sânge – este indicată o transfuzie de sânge.
Femeilor gravide le sunt prescrise suplimente de fier și acid folic.

Profilaxia

În scopul prevenirii este necesar să se îmbogățească dieta cu alimente bogate în fier (legume, fructe, ficat, pâine grosieră, salată, fasole, carne slabă etc.). E necesară prevenirea invaziei helmintice la copii. Tratarea tuturor bolilor, care pot provoca o afecțiune dureroasă, trebuie făcută la timp.
E important să evitați contactul cu substanțele otrăvitoare, nocive și toxice.