Ascaridioza

Ascaridioza – invazie helmintică, infecție cu ascaride.

Cauzele bolii

Agentul cauzal este parazitul ascaridă, care este în formă de ax și are o culoare roșietică. Viermii morți sunt de culoare alb-gălbuie.

Masculii au o lungime de 15 – 25 de cm și o lățime de 4 mm. Coada seamănă cu un cârlig. Pe partea opusă a cozii există 70 de perechi de preanali și 7 perechi de sfârcuri postanale. Acestea sunt organele specifice de percepere a parazitului.

Femelele sunt mult mai mari decât masculii: ajung la o lungime de 40 cm. Partea posterioară a corpului parazitului are o formă ascuțită în formă de con. La capătul părții anterioare este o vulva. La adulte aici se formează parcă un inel. Există o deschidere anală în apropierea capătului posterior.

Capul viermelui este echipat cu 3 buze, care înconjoară gura. Pe părțile laterale există linii longitudinale vizibile, pe care sunt localizate tuburile sistemului de excreție.

Sistemul digestiv constă dintr-o gură, un esofag lung de formă cilindrică, un tub intestinal la capătul căruia este deschiderea anală.

Ascaridele sunt foarte prolifice. În corpul unei femele pot exista până la 26 de milioane de ouă în diverse stadii de dezvoltare. Timp de 24 de ore o femelă matură depune aproximativ 250 de mii de ouă, iar pe an – aproximativ 65 de milioane.

Ouăle sunt ovale, uneori au formă sferică, cu un înveliș gros pe exterior – proteine, acoperite cu tuberculi, incolore și transparente atunci când sunt în interiorul femelei. Părăsind femelele și nimerind în intestin, ouăle iau culoarea fecalelor maro sau galben.

Parazitul dat se dezvoltă într-o gazdă, dezvoltarea depinde de climă și de condițiile naturale. Viermii maturi trăiesc în intestinul subțire al corpului uman. Când masculii și femelele parazitează simultan, femela depun ouă fertilizate, care se dezvoltă și se maturizează în sol, la o temperatură de 13 – 36 ° C și o umiditate de 4 – 8%.

Etapele dezvoltării paraziților:

  • blastomer;
  • morulă;
  • gastrulă;
  • mormoloc;
  • larvă.

În cazul, în care numai femela parazitează în corpul uman, ouăle vor fi nefertilizate. Se produce o otrăvire non-intensivă a organismului, dar ouăle sunt nefertilizate și nu se dezvoltă în continuare.

Atunci când ouăle nimeresc în corpul uman, plicul ouălor fertilizate în intestin se rupe şi larvele iese la libertate. Ele parcurg o cale de migrare lungă: prin membrana mucoasă a intestinului trec în capilarele venei ficatului, de acolo – în partea dreaptă a inimii, apoi prin vasele de sânge – în plămâni. Pătrungând prin capilarele deteriorate în alveolele, migrează la nivelul tractului respirator superior, intră în gură și de acolo, împreună cu saliva – în stomac, de aici – in intestin, unde se maturizează.

Această cale e parcursă aproximativ în două săptămâni. Numai larva care a migrat se maturizează sexual şi e capabilă să se reproducă.

De la momentul infectării până la apariția ouălor în excremente trec 2 luni și jumătate.

Helmintul parazitează în corpul uman nu mai mult de 1 an.

Sursa de infecție este o persoană infectată, de pegulă, copiii. Ouăle din fecalii nu sunt contagioase, astfel încât persoanele infectate cu viermi nu prezintă o amenințare pentru ceilalți.

Nimerind împreună cu fecalele în sol, ouăle paraziţilor suferă un proces de invazivitate, dacă există condiții favorabile.

La temperaturi de peste 50 ° C ouăle mor rapid, iar la fierbere sunt distruse imediat.

Ouăle pot supraviețui în sol până la 12 ani.

Ascaridioza: simptomele unei stări dureroase

Etapa inițială a stării de boală poate trece asimptomatic.

Uneori pacienții se plâng de slăbiciune generală, degradare, febră, erupție cutanată.

Poate apare o tuse, uneori cu particule de sânge în caz de infecție a plămânilor, scurtarea respirației, este posibilă o durere în piept. În procesul examinării specialistul aude sunete în plămîni, depistează semne de pleurezie exsudativă, pneumonie acută sau bronșită.

Uneori există schimbări în activitatea inimii.

Faza intestinală a stării de boală poate trece, de asemenea, făra simptome evidente, dar, în cazuri grave, se atestă pierderea poftei de mâncare, greață, hipersalivație, mai ales dimineața.

Uneori invazia helmintică se manifestă prin disfuncţie la stomac, constipație. Copiii au dureri de stomac sub formă de tăieturi, ele apar de la sine sau în timpul palpării.

La examinarea cu raze X se profilează patologia reliefului mucoasei. Pot exista senzații neplăcute de mișcări în abdomen, meteorism.

La copii maladia dată dezvoltă sindromul astenic, el se simte rău, devine iritabil, doarme rău, în timpul somnului tresare. Uneori se dezvoltă isteria sau epilepsia.

Intelectul copilului scade, el rămâne în urma colegilor.

Boala are impact asupra femeilor gravide – influenţează negativ asupra dezvoltării fătului, sunt posibile patologii, toxicoze și nașterile dificile.

Complicațiile unei stări dureroase pot fi o obstrucție a intestinului, penetrarea viermilor în canalele biliare și în bilă, în canalele pancreasului. Dacă helminții urcă prin esofag până la faringe și de acolo – în tractul respirator, poate survine moartea prin asfixiere.

Invazia cu paraziți provoacă dezvoltarea anemiei, slăbind sistemul imunitar.

Diagnosticarea unei afecțiuni dureroase

Faza timpurie a bolii este diagnosticată prin studii clinice epidemiologice. E posibilă depistarea bolii prin prezența semnelor de patologie a plămânilor și a bronhiilor, eozinofilia sângelui în perioada de vară, încadrarea copilului la muncile de câmp, aflarea în focarul bolii.

În scopul profilaxiei, se indică depistarea diagnosticului.

Ascaride: tratamentul

Pentru tratamentul bolii sunt utilizate:

  • Adipinat de piperazină;
  • Pirantel;
  • levamisol;
  • Vormil.

O soluție eficientă este oxigenul, care este injectat în stomac cu o sondă. După procedură, pacientul ar trebui să stea culcat aproximativ 2 ore.

Oxigenul nu este utilizat în cazul ulcerelor și bolilor inflamatorii ale peritoneului.

Prevenirea bolii

Profilaxia în cazul unei stări dureroase este îndreptată spre identificarea și tratamentul pacienților, protejarea solului de contaminări prin excremente, efectuarea lucrărilor de educație sanitară în rândul copiilor și adulților.

Succesul prevenirii depinde în mare măsură de cultura sanitară a populației.