Atrofia musculară

Atrofia musculară se caracterizează prin slăbirea şi micşorarea dimensiunilor masei musculare ca rezultat al unei imobilităţi îndelungate sau a unei lipse de acţiuni. La diminuarea puterilor sau reducerea activităţii muşchilor pot contribui chiar şi cele mai mici modificări atrofice.

În majoritatea cazurilor atrofia musculară este provocată de leziunile neuromusculare sau de o traumă fizică. Maladia dată mai poate apărea pe fondalul tulburărilor sistemului endocrin şi a celui de schimb al substanţelor, dar şi din cauza imobilităţii îndelungate.
Unele forme de atrofie musculară sunt specifice doar pentru persoanele în etate.

Cauzele apariţiei

În cazul în care fibrele musculare nu vor fi supuse o perioadă îndelungată unui efort fizic atunci cu timpul ele se vor micşora în dimensiuni şi lungime. În aşa fel se va observa o micşorare vizuală a dimensiunilor musculare şi a contururilor acestora şi vor apărea procese de deformare în zonele afectate.

Simptome

La stadiul incipient de atrofiere a muşchilor am putea menţiona următoarele simptome esenţiale:

  • Istovirea patologică a sistemului muscular a membrelor inferioare în cazul unui efort fizic îndelungat; de exemplu: în timpul mersului sau a alergării;
  • Ticuri nervoase musculare care apar spontan.

Simptomul vizual a apariţiei maladiei date este mărirea muşchilor de tip gastrocnemius. La început procesele de atrofiere se localizează în muşchii proximali din organele inferioare, coapse şi pelvis şi aceste procese de regulă sunt simetrice. Apariţia la aşa fel de atrofii se datorează faptului că sunt limitate mişcările în picioare: apar dificultăţi atunci cînd e cazul să urcăm nişte scări şi să ne ridicăm de pe o suprafaţă orizontală. Cu timpul la persoana care suferă de maladia dată se poate schimba şi mersul.