Avitaminozele

Avitaminoza este o boală, consecinţă a unei diete dezechilibrate, în care lipsesc vitaminele. În cazul în care organismul nu are vitaminele necesare, apar diverse afecțiuni. De exemplu, lipsa vitaminei C conduce spre scorbut, B1 – boala beriberi. Dacă lipseşte vitamina D, se dezvoltă rahitismul, iar dacă vitamină PP nu e în cantitate suficientă – se formează pelagra.

Tipurile

În practica medicală, există hipovitaminoza primară și secundară. Primul tip apare, dacă în organism nu intră cu alimente anumite vitamine. Al doilea tip se caracterizează prin faptul, că vitaminele care intră în tractul gastro-intestinal nu se descompun complet.

De asemenea, natura secundară a acestei boli poate cauza excesului de antibiotice folosite o perioadă lungă.

Cauzele de dezvoltare a avitaminozei

Principalii factori, că organismul nu primește suficiente vitamine și minerale, sunt alimentarea cu produse de calitate proastă și alimentarea dezechilibrată.

Al doilea motiv – este faptul, că persoana consumă adesea alimente fast-food, alimente conservate.  Pacienții, care se plâng de deficitul de vitamine, de regulă, au un mod inadmisibil de alimentare.

Un factor important este ecologia.

O persoană sănătoasă ar trebui să primească vitamine și minerale pentru a avea un metabolism bun ca țesuturile organismului să regenereze la timp.

Simptomele avitaminozei

Pacientului îi este foarte dificil să se trezească dimineața, el vrea permanent să doarmă, chiar dacă a avut un somn bun, pe tot parcursul zilei se simte obosit. El prezintă o anumită iritabilitate, în unele cazuri are depresie, îi e dificil să se concentreze.
De asemenea, un factor important al acestei boli este deteriorarea dermei și, desigur, scăderea imunității.

Tratamentul

Pentru a preveni boala, e necesară o alimentare bună și la timp, organismul are nevoie de un număr mare de grăsimi, proteine ​​și carbohidrați. Pentru perioada de iarnă-primăvară, medicii recomandă, mai multe fructe, legume și verdețuri. E important un consum echilibrat de pește și carne de pasăre, deoarece acestea conțin aminoacizi și vitamine, de care organismul are nevoie atât de mult

Profilaxia

Astăzi există sute de tipuri de vitamine în diferite forme şi combinaţii. Medicii recomandă de două ori pe an să se facă cure cu vitamine. Pentru a alege acele, care vă vor fi utile pentru sănătate, trebuie să fiţi atenți din ce sunt produse.

De exemplu, există pastile care conțin vitaminele C, B, D, dar sunt şi din cele care conțin microelemente (fier, cupru, zinc). Fiecare persoană trebuie să aleagă un complex de vitamine în funcție de nevoile organismului.