Sideroza

Sideroza plămânilor este o afecțiune dureroasă, care face parte din grupul pneumoconiozei şi se dezvoltă ca urmare a sedimentării în plămâni a prafului care conține fier.

Cauzele bolii

Specialiștii studiază cu atenție istoricul acestei maladii, pentru a afla cauzele dezvoltării stării bolnăvicioase. Boala este adesea diagnosticată la minerii implicați în extracția minereului de fier roșu, care este un oxid natural de fier, precum și în rândul muncitorilor – lucrători de la turnătorie, lustruitori de metale, sudori electrici, gravori etc.

Tipuri de boli

Există două tipuri:

  • sideroza roșie apare ca urmare a intrării în plămâni a prafului cu oxizi de fier.
  • sideroza neagră apare ca rezultat al sedimentării în plămâni a prafului cu oxid feros, cu elemente de compuşi ai fosfatului și ai dioxidului de carbon.

Simptome

Simptomele bolii depind de tipul de siderosis. Cu o afecțiune de sideroză roșie plămânii sunt măriți și au o nuanță galben-maro-roșie. Cu sideroza neagră plămânii sunt negri.

Diagnosticare

Sideroza, antracoza, silicoza sunt incluse în grupul pneumoconiozei, de aceea, când se stabilește un diagnostic, este important să se diferențieze aceste boli. În urma investigaţiei se identifică:

  • scleroză ușoară;
  • sigilii de forme submiliare și miliare, care constau din compuși de celule de praf umplute cu particule mici de praf de fier; testele pentru fier dau un rezultat pozitiv.

Între celule cu particule de praf sunt depistaţi compuși de fibre ai structurii de colagen. Ganglionii limfatici sunt plini de praf, scleroza difuză este clar vizibilă.

Tratamentul

Boala se tratează cu mari dificultăți. Pacientului îi este indicate o dietă cu un conținut scăzut de componente de fier, dar, în același timp, nutriția trebuie să rămână echilibrată. Acest lucru e greu de făcut.
Pacientului i se fac injecții subcutanate de Deferoxamină în peretele anterior al peritoneului, care sunt făcute cu o seringă cu pompă specială. Acest tratament este costisitor, deci nu toți pacienții îşi pot permite un atare procedeu.

Sideroza ochiului

Starea dureroasă se manifestă prin depunerea sărurilor de fier în organele văzului. Toți compușii tisulari ai ochiului în caz de boală sunt literalmente saturați cu săruri ale acestui metal. Un pigment maroniu este depus pe endoteliul corneei, creând opalescență de culoare brună. Pacientului i se diagnostică un iris cu o tentă caracteristică de maro închis ca urmare a depunerii unui număr mare de puncte de pigment maro-galben. Dacă starea dureroasă e declanşată, irisul ochiului afectat reacţionează slab sau nu răspunde deloc la lumină slabă, în retină apar modificări patologice.

Pentru prevenirea stării de boală se utilizează curenți de inducție de înaltă frecvență. Pentru a spori adaptarea la întuneric, este indicată terapia cu vitamine (vitamina A).
Pacientului i se prescrie Utinol (trei mililitri o dată pe zi). Cursul tratamentului este de treizeci de zile, cu regim ambulatoriu. În plus, o soluție de 5% utinol este introdusă în sacul conjunctival timp de patru – șase zile.

Odată cu dezvoltarea proceselor inflamatorii este indicat un curs simptomatic de tratament:

  • atropină;
  • corticosteroizi;
  • antibiotice;
  • medicamente dezinfectante.