Pistruii

Pistruii sunt nişte pete pigmentate de mărimi diferite, dar totuşi cel mai des se întâlnesc în mărimi mici şi care au o nuanţă galbenă-deschisă. În majoritatea cazurilor pistruii apar pe stratul cutanat al feţei, mâinilor şi alte părţi ale corpului în grupuri mici.

Cauzele apariţiei

În medicină pistruii au altă denumire şi anume de efelide.Cel mai des pistruii apar la persoanele cu păr de culoarea roşcată sau deschisă. La fel predispunerea faţă de formarea efelidelor mai poate purta şi un caracter ereditar. Apariţia pistruilor se consideră ca un fel de reacţie de apărare a organismului contra radiaţiei ultrafiolete care este foarte nocivă.

Pistruii nu sunt un simptom al unei maladii oarecare, ei apar doar din cauza repartizării inegale a melaninei pe stratul cutanat. Atunci când este realizată gistologia pistruilor în majoritatea cazurilor se depistează faptul că cantitatea de melanocite necesară e în normă. Dar totuşi în unele celule melanosomii care sunt responsabili de producerea pigmenţilor pot apărea şi se majora în cantitate.

Perioadele apariţiei

Primii pistrui pot apărea pe corp în perioada de la trei până la cinci ani, iar cantitatea lor se majorează în perioada dezvoltării sexuale. Pistruii sunt observaţi mai mult în perioada de primăvară şi vară atunci când soarele este mai activ. În perioada de iarnă pistruii practic dispar totalmente. La vârsta de treizeci de ani cantitatea de pistrui un pic se micşorează, iar la vîrsta de patruzeci de ani ei pot să dispară pentru totdeauna.

Profilactică

Pentru a exclude apariţia efelidelor se recomandă de utilizat:

  • Creme de protecţie solară;
  • Pălării cu margini largi.