Degenerarea adiposogenitală

Degenerarea adiposogenitală este o combinație a obezității și a hipogonadismului, declanșată de anomalii ale activității sistemului neuroendocrin. Boala se dezvoltă în copilărie și afectează, în majoritatea cazurilor, băieți cu vârste între șase și doisprezece ani.

Motivele

Cauza bolii este infecția, trauma, boala vasculară și neoplasmul, care au afectat hipotalamusul și glanda pituitară.

Simptomele

Maladia apare în copilărie, dar se developează, de obicei, mult mai târziu, în timpul pubertății. Greutatea în exces – cel mai specific semn al bolii, mai târziu – în adolescență începe o creștere a glandelor mamare (ginecomastie). Testiculele și penisul rămân în urma dezvoltării – sunt mici.

La băieții-adolescenți caracteristicile sexuale secundare nu sunt, practic, formate, părul pubian și sub brațe este rar, barba și mustața, de regulă, lipsesc. Aceste semne persistă chiar și în tinerețe, se dezvoltă hipogonadismul.

Pentru fete, sunt tipice următoarele simptome: anorexia sau întârzierea ciclului menstrual, organele genitale externe nu sunt suficient de dezvoltate.
Și la sexul feminin și cel masculin, scheletul se formează ca în cazul eunucilor: toți sunt foarte înalți și membrele sunt nenatural de lungi. Dezvoltarea mintală, ca regulă, corespunde cerințelor de vârstă.

Diagnosticarea

Diagnosticul se face pe baza semnelor: excesul de greutate, hipogonadismul, rezultatele analizelor biochimice sunt luate în considerare.
Este important să se diferențieze diagnosticul de alte boli, în care se dezvoltă obezitatea. În acest scop este necesar să se efectueze un studiu în instituțiile medicale specializate.

Tratamentul

Tratamentul are drept scop reducerea greutății corporale, este indicată terapia hormonală. Băieților li se administrează gonadotropii cor ionică (de la vârsta de doisprezece până la șaisprezece ani), la vârsta de adolescent se iau înlocuitori sintetici pentru hormonii masculini.

În cazul criptorhidismului este indicată o operație (descendență testiculară).
Reprezentantelor sexului feminini pe toată durata de viață li se administrează medicamente hormonale. Terapia inițiată la timp permite obținerea unui rezultat favorabil.