Dezvoltarea sexuală prematură a copilului are loc în diferite perioade:
- la fete până la vârsta de opt ani;
- la băieți sub vârsta de zece ani.
Motivele
Odată cu dezvoltarea proceselor patologice la nivelul glandei hipotalamus a sistemului pituitar-hipotalamic, apar o serie de modificări, care seamănă cu cele de dezvoltare sexuală în termen normal și duc la dezvoltarea secreției de hormoni respectivi.
Astfel apare pubertatea, care simulează stadiile prepubertar și pubertar (adevărata maturizare timpurie la fete și băieți).
Simptomele
În prezența tumorilor gonadelor, corticosuprarenale sau încălcări în suprarenale are loc, de fapt, o pubertate precoce falsă. Există astfel de fenomene:
- nivel scăzut de secreție de gonadotropi;
- producerea excesivă a tumorilor gonadelor sau hormonii cortexului suprarenali nu corespund modificărilor, care sunt caracteristice perioadei de pubertate;
- infantilismul gonade rămâne neschimbat.
La fete, acest fenomen poate avea o formă heterosexuală – în diagnosticarea sindromului adrenogenital sau a formei iso sexuale – în prezența tumorilor în ovare. La băieti, maturizarea sexuala a formei iso sexuale este aproape intotdeauna observată.
Simptomatologia
Atât la băieți cât și la fetel se observă accelerarea creșterii și măririi în greutate, precum și avansarea copiilor de aceeaşi vîrstă în dezvoltarea sistemului de reproducere.
La fete sunt observate următoarele modificări:
- creșterea volumului glandelor mamare;
- părul din regiunea pubiană;
- eliminări cu sânge din vagin;
- creșterea mărimii uterului și a anexelor sale, caracteristice perioadei pubertare;
- poate să apară menstruația cu o regularitate naturală.
La băieți apar astfel de modificări:
- creșterea în dimensiuni a glandelor mamare;
- apariţia părului în zona pubiană și pe față;
- frecvente poluţii;
- apariția erecțiilor;
- accelerarea diferențierii scheletului.
În unele cazuri, se oprește creșterea. Deseori apar tulburări în funcționarea sistemului nervos, care se manifestă prin:
- frecvente dureri de cap;
- oboseală rapidă;
- polidipsie;
- bulimie;
- vătămarea nervilor, care sunt responsabili pentru funcția organelor sistemului vizual.
Diagnosticul metodelor moderne de tratament
Diagnosticarea acestui fenomen îl poate face endocrinologul pentru copii, care e specializat în tulburările hormonale. După studierea istoricului bolii și examinarea copilului, medicul recomandă testele necesare pentru a confirma sau a nega diagnosticul.
Examinarea fizică face posibilă detectarea semnelor de pubertate prematură. De asemenea, este necesar să se efectueze o examinare cu raze X a încheieturilor și a palmelor copilului, ceea ce va oferi posibilitatea– de a stabili vârsta sistemului scheletar și a determina viteza de creștere a acestuia.
Pentru diagnosticare sunt utilizate diferite metode moderne:
- imagistica prin rezonanță magnetică permite determinarea prezenței anomaliilor în dezvoltarea creierului;
- examinarea glandei tiroide face posibilă stabilirea prezenței hipotiroidismului;
- examinarea cu ultrasunete a organelor pelviene va dezvălui chisturile pe ovare sau prezența tumorilor.
Tratamentul
Metodele moderne de tratament implică două abordări, în funcție de cauza pubertății premature:
- tratamentul cauzei acestei patologii (de exemplu, în prezența unei tumori, este necesar să se efectueze eliminarea rapidă);
- scăderea nivelului de producere a hormonilor sexuali cu preparate medicamentoase pentru a încetini dezvoltarea sexuală.
Recomandări clinice
Tratamentul eficient al acestui fenomen face posibilă oprirea procesului de dezvoltare sexuală timpurie până când copilul atinge nivelul de dezvoltare normal pentru o anumită vârstă. În caz de un tratament neadecvat, există pericolul de a încetini dezvoltarea fizică, precum și mentală a copilului.