Mixedemul

Mixedemul (hipotiroidism) este o boală cauzată de producerea inadecvată a hormonilor tiroidieni.

Femeile sunt afectate de această maladie de patru ori mai des decât bărbații. În 90% din cazuri, mixedemul este diagnosticat cu debutul perioadei de climax.

Motivele

Glanda tiroidă: mixedemul se dezvoltă ca urmare a inflamației tiroidiene cu caracter tumoral, a intervenției chirurgicale, a acțiunii iodului radioactiv, la disfuncțiile hipotalamusului și hipofizei.

Felurile de mixedem

Mixedemul primar este o afecție directă a glandei tiroide; patologii congenitale, patologii de natură inflamatorie, provocate de infecții cronice, infecții etiologice autoimune, traume, leziuni și operații ale glandei tiroide, lipsa de iod în mediu.
În hipotiroidismul secundar au loc tulburări infecțioase, tumorale sau traumatice ale sistemului hipotolamic.

Simptomele

Forma ușoară a bolii se manifestă prin letargie, somnolență, apatie, slăbiciune generală, constipație permanentă. Femeile au hemoragii în timpul menstruației, bărbații – un libido scăzut.

Forma grea se manifestă prin piele uscată, temperatură scăzută a corpului, tulburări de memorie, dificultăți de respirație după mersul pe jos sau activitate fizică. Fața parcă e pufoasă, mișcările și vorbirea pacientului încetinesc, acuitatea auzului scade, limba se umflă, vocea devine surdă, voce se îngroașă.

Tratamentul

Se prescriu hormonii tiroidieni, terapia simptomatică.

Profilaxia

Prevenirea bolii este înlăturarea la timp a diferitor infecții, îngrijirea nazofaringianului.