Agnozie

O tulburare de diferite tipuri de percepție numim agnozie. Această boală poate apărea în cazul, în care este afectat cortexul cerebral, precum și structurile subcorticale.
Dacă sunt distruse sectoarele primare ale cortexului apar tulburări minore de sensibilitate.

În cazul în care sunt afectate secțiunile secundare ale cortexului emisferelor cerebrale – pacientul își păstrează susceptibilitatea, dar pierde capacitatea de a analiza și sintetiza informația. Ca rezultat, sunt pierdute diferite tipuri de percepție.

Forme de agnozie

Există următoarele forme de agnozie:

  • vizuale;
  • auditivei;
  • olfactive;
  • tactile.

Agnoziile vizuale se formează cînd părțile secundare ale cortexului cerebral sunt deteriorate la ceafă. Prin ce se exprimă acest lucru? Pacientul, deşi are o vedere destul de bună, nu este capabil să recunoască obiectele, precum și imaginile lor. Acest fenomen se numește agnozia obiectelor. Există și agnozia spațială.

Pacientul nu percepe caracteristicile distinctive ale obiectelor care se află în spațiu. Unii pacienți suferă de agnozia feței: este dificil să recunoască fețele, deși sunt capabili să perceapă obiectele și imaginile lor. În cazul în care pacientul nu poate determina culoarea – e agnozia de culoare. Când nu e capabil să recunoască literele – progresează agnozia literelor.

În cazul agnoziei auditive, câmpurile corticale secundare sunt afectate în regiunea tîmplelor. Pacientul pierde capacitatea de a recunoaște sunetele vocii. Uneori, din cauza agnoziei auditive, poate avea probleme cu vorbirea. El nu e capabil să clasifice zgomotele și sunetele, care nu au origine muzicală. Spre exemplu, scârțâitul treptelor, murmurul apei, mieunatul pisicii.

Această boală poate afecta și urechea muzicală a persoanei. Agnozia olfactivă se caracterizează prin faptul, că persoana își pierde capacitatea de a clasifica senzațiile olfactive și gustative.

Agnoziile tactile se formează dacă au suferit câmpurile corticale secundare ale lobului parietal al emisferelor. Ca urmare, pacientul nu poate identifica obiectele la atingere sau nu este în măsură să simtă părțile corpului său.

Cauzele agnoziei

Motivul apariţiei acestei boli este afectarea structurilor din creier. Ea poate fi rezultatul complicațiilor traumelor, tumorilor, degenerării structurilor creierului care sunt responsabile pentru percepția integrării și a memoriei.

Simptomele:

• pierderea capacităţii de orientare în spaţiu;
• pierderea capacităţii de clasificare a obiectelor prin palpaţie;
• nu percepe sunetele, nu poate determina natura lui și nu arată locul de unde provine acesta;
• incapacitatea de a clasifica fețele celor dragi, a prietenilor;
• exprimă indiferență față de defectele sale.

Diagnosticarea

Pentru a diagnostica această boală, pacientul trebuie supus unui examen RMN și neuropsihologic. Prima etapă a diagnosticului implică clasificarea obiectelor pe care medicul le indică pacientului. Apoi se stabileşte diagnoza neuropsihologică. Doctorul propune câteva teste, monitorizînd sensibilitatea pacientului.

Tratamentul agnoziei

Din păcate, această boală nu are metode eficiente de tratament. Dar medicii recomandă să controleze tensiunea arteriala, să ia medicamente care imbunătăţesc fluxul cerebral de sânge. Dacă motivul agnoziei este o tumoare, atunci ea se elimină prin intervenție chirurgicală.

Complicațiile și consecințele

Complicarea agnoziei se exprimă prin faptul, că pacientul nu se poate integra în societate. Există cazuri cînd pacientul se vindecă spontan. Dar, sunt exemple în care boala se desfăşoară de-a lungul vieții.