Candidoza

Candidoza este o maladie provocată de ciupercile din familia Candida. După cum consideră specialiştii aceste ciuperci sunt patogene şi se află mereu în organismul uman, nemanifestându-se în nici un fel şi neaducând nici un fel de daună omului. Apariţia candidei este provocată de ciupercile Candida albicans şi Candida tropicalis.

Maladia apare în cazul tulburării balanţei microflorei: în cazul dat numărul de ciuperci Candida e în creştere. De obicei această stare bolnăvicioasă e provocată de întrebuinţarea de antibiotice deoarece preparatele medicamentoase în cauză sunt capabile nu doar să distrugă bacteriile dăunătoare, dar şi pe cele benefice, care nu permit înmulţirea ciupercilor de tip Candida.

Boala foarte des se manifestă la persoanele care au o imunitate scăzută care răspunde de păstrarea microflorei normale.

E posibilă apariţia candidei la următoarele organe ca:

 • Vaginul;
 • Gâtul,
 • Esofagul;
 • Cavitatea bucală;
 • Stratul cutanat;
 • Intestinul ş.a.

Candidoza la copii

În dependenţă de locul localizării sunt determinate diferite tipuri ale maladiei în cauză. La copii maladia adeseori se manifestă în cavitatea bucală: pe limbă, pe mucoasa cochilei interioare a obrajilor se formează plăci de culoarea albă, copilul simte un discomfort în timpul înghiţirii. Candidoza limbii la bebeluşii în timpul alăptării apare din cauza nerespectării igienei a glandelor mamare de către mămici.

Starea bolnăvicioasă în cavitatea bucală poate apărea şi la oamenii vârstnici, la fel şi la persoanele care au imunitatea scăzută (de exemplu la persoanele care au formări maligne).

Simptome ale stării bolnăvicioase ale stratului cutanat

Candidoza stratului cutanat se manifestă prin pete de culoarea roz şi maro pe care se exfoliază pielea şi apar cruste.

Candidoza la femei

La reprezentantele de sex femenin candidoza se manifestă prin apariţia candidozei vaginale.

Simptomele candidozei vaginale:

 • Eliminări abundente de tip brânzos;
 • Mâncărimi, discomfort în regiunea de suprafaţă a organelor genitale;
 • Tăieturi sau discomfort în timpul unui act sexual.

La bărbaţi e posibilă apariţia candidozei urogenitale.

Semne ale stării bolnăvicioase:

 • Plăci de culoarea albă pe capul penisului şi prepuţ;
 • Mâncărimi, discomfort,
 • Înroşirea mucoasei penisului.

Candidoza la bărbaţi

Candidoza la bărbaţi în majoritatea cazurilor este provocată de candidoza care este la partenera lui şi din această cauză e necesar de înlăturat cauza şi de efectuat un tratament în comun. Starea bolnăvicioasă în cauză nu este considerată venerică, ea poate apărea nu numai în urma unui act sexual.
Alte tipuri ale stării bolnăvicioase în cauză sunt diagnosticate mult mai tîrziu.
În cazul în care se manifestă candidoza intestinului se observă următoarele simptome: diaree, meteorism, dureri în abdomen, în masele fecale persistă fulgii albi şi mucoasa.
Ciupercile de tip Candida sunt capabile să afecteze plămânii, esofagul, creierul, inima şi alte organe interne. În cazul în care agenţii patogeni ai ciupercilor nimeresc în sânge e posibilă apariţia candidozei septice.

Tratare

Pentru tratarea maladiei în cauză se folosesc preparate contra ciupercii ca: Clotrimazolul, Fluconazolul, Miconazolul, Izocanazolul.