Hepatita G este o maladie foarte răspîndită.
Savanţii englezi sunt de părerea că maladia în cauză poate fi considerată „sora mai mică” a hepatitei C. Boala se transmite prin intermediul sîngelui şi din această cauză majoritatea suferinzilor de această boală sunt narcomanii. La fel maladia în cauză poate fi transmisă şi prin cale sexuală sau de la făt la mamă.
Cele mai frecvente cauze ale infectării cu maladia dată sunt:
- Sîngele infectat care este predestinat pentru donare. Din această cauză este obligatoriu ca să se verifice sîngele donatorilor deoarece conform datelor statistice 2 % din donatori sunt infectaţi de hepatita G.
- Aplicarea seringilor de utilizare multiplă este metoda cea mai răspîndită de infectare cu maladia dată.
- E posibilă infectarea şi prin intermediul unui act sexual, dar aceasta se întîmplă foarte rar doar în cazurile în care mucoasa genitală este afectată.
- Metoda verticală de infectare:de la lăuză la făt. La 50 de % din copii pe care i-au născut mamele bolnave s-a depistat hepatita G. Riscul de infectare creşte în cazul în care gravida are o formă activă a acestei boli sau în timpul sarcinii a suferit de hepatită acută, la fel şi în cazul în care ea are HIV. Să te infectezi de acest virus prin intermediul laptelui matern e absolut imposibil.
- De acest virus te poţi uşor infecta în timpul procedurilor de manichiură, pedichiură, acupunctură şi tatuaj în cazul în care s –au utilizat instrumente nesterile.
- La 40 de % din cazuri e imposibil de determinat sursa de infectare.
Simptome
Hepatita G se manifestă ca hepatita C numai că pentru această maladie nu este caracteristică degenerarea în ciroză şi cancer.
Boala poate decurge cu anumite simptome sau fără, dar din păcate la etapa actuală manifestările clinice ale maladiei în cauză nu sunt în deajuns studiate.
Atunci cînd se manifestă o formă acută a bolii în cauză după aceasta vor fi posibile următoarele oportunităţi: însănătoşirea deplină, formarea formei cronice a maladiei date sau persoana infectată devine purtătoare a virusului dat.
Dacă pe lîngă maladia în cauză bolnavul mai suferă şi de hepatita C atunci e posibilă apariţia cirozei.
Diagnosticare şi tratament
Pentru diagnosticarea maladiei date se fac următoarele cercetări clinice:
- Marcherii hepatici;
- Biochimia;
- Metoda de reacţie în lanţ a polimerazei care permite să depisteze acidul rubynucleic al virusului hepatitei G.
Tratament
Tratamentul se face cu scopul de a micşora sau de a înlătura inflamaţia ficatului şi de a micşora sau de a înlătura agentul cauzator din organizm şi mai ales din ficat.
Pentru tratament se ia preparatul Alfa-interferon-un medicament ce are efectul de a proteja celulele sănătoase ale ficatului (hepatocidele). Totuşi acest preparat este mai eficient atunci cînd se ia împreună cu Ribavirina.
Tratamentul nu întotdeauna garantează o însănătoşire completă, însă anihilează apariţia cancerului sau a cirozei. Aproape jumătate din cei bolnavi înving malaia dată.