Infecțiile din categoria ToRCh sunt agenții cauzali ai celor mai frecvente infecții intrauterine ca:
• toxoplasmoza;
• rubeola;
• infecția cu citomegalovirus;
• infecție cauzată de virusul herpes simplex.
Aceste infecții sunt destul de inofensive, dar pentru un copil care nu s-a născut încă, acestea sunt foarte periculoase și prezintă o amenințare.
Particularitățile infecțiilor din categoria ToRCh
Infecțiile din categoria ToRCh sunt periculoase pentru dezvoltarea normală a copilului în timpul sarcinii, prin urmare, înainte de planificarea conceperii, este necesară realizarea analizei cu privire la această infecție. Dacă anticorpii la aceste infecții se găsesc în sânge atunci femeia poate planifica o sarcină, dar dacă nu există anticorpi, concepția este amânată pe o perioadă oarecare și aceasta este supusă unui tratament pentru siguranța atât a copilul nenăscut,cât și a femeii însăși.
Adesea, femeile tinere nu consideră că infecțiile din categoria ToRCh sunt un motiv pentru îngrijorare, iar majoritatea nici nu știu nimic despre astfel de infecții și posibilele consecințe. Astfel, este necesar să se treacă testele cât mai curând posibil dacă femeia este deja gravidă.
Practic, toate infecțiile rch nu diferă în simptome și nu se pot manifesta, prin urmare, testele ar trebui să fie efectuate indiferent de starea de sănătate pentrue a obține descifrările complexe ale acestora.
Varietățile infecțiilor ToRCh
1. Toxoplasmoza este o boală care apare sub influența unui organism simplu unicelular – Toxoplasma. Principala sursă a acestei infecții sunt pisicile. De asemenea, infecția poate fi obținută prin intermediul mâinilor murdare și a cărnii prost prelucrate.
Dacă o persoană este sănătoasă, atunci o astfel de infecție nu reprezintă o amenințare pentru sănătatea sa, dar pentru copilul nenăscut, dacă femeia a fost infectată cu toxoplasmoză și pentru o persoană cu imunitate redusă, boala poate avea consecințe periculoase.
Dacă o femeie înainte de sarcină a suferit deja toxoplasmoză, atunci nici copilul, nici ea nu vor fi supuși pericolului.. Dacă diagnosticul de infecții rch a determinat prezența toxoplasmozei la o femeie însărcinată atunci pot apărea complicații grave pentru copilul nenăscut. Prin urmare, astfel de teste trebuie făcute înainte de concepție.
Pentru o femeie sănătoasă în timpul sarcinii ar trebui de redus riscul de a contracta această afecțiune și prin urmare se recomandă respectarea următoarelor reguli:
- excluderea contactului cu pisicile;
- efectuarea corectă a prelucrării termice a produselor din carne;
- lucrul în grădină sau livadă exclusiv în mănuși;
- spălarea mâinilor cât mai des posibil și monitorizarea igienei individuale a corpului.
Se recomandă efectuarea unui test pentru toxoplasmoză de mai multe ori pe întreaga perioadă a sarcinii și, dacă este posibil, în același laborator. Faptul este că rezultatele analizelor care se desfășoară în diferite instituții, foarte des pot varia.
2. Rubeola este o boală din grupul de infecții ToRCh. Această boală este cunoscută ca o boală care afectează copiii și nu reprezintă o amenințare deosebită. Persoanele care au suferit de rubeolă beneficiază de o imunitate suficient de stabilă deoarece oamenii se îmbolnăvesc de asemenea boală doar o singură dată.
Pentru o femeie însărcinată rubeola este o boală foarte periculoasă deoarece prezintă o amenințare ireparabilă pentru un copil nenăscut. La etapa actuală nu există măsuri preventive pentru rubeolă și cea mai bună opțiune este vaccinarea cu câteva luni înainte de sarcina planificată.
3. Virusul herpes simplex și citomegalovirusul sunt virusi puțin cunoscuți din grupul infecțios ToRCh. Infecția tipului de citomegalovirus este o boală infecțioasă care apare ca urmare a activității agentului cauzator al citomegalovirusului. Pentru o persoană sănătoasă acest virus nu reprezintă o amenințare și nu prezintă anumite simptome. Pentru o persoană cu imunitate redusă el poate avea un efect ireparabil și poate distruge toate organele și sistemele.
O astfel de infecție este transmisă sexual, prin sânge, în timpul travaliului și alăptării de la femeie la copil. Cytomegalovirusul are un efect negativ asupra femeii însărcinate și în stadiul activ poate afecta în mod semnificativ starea de sănătate a copilului. O analiză a anticorpilor la acest agent patogen este, de asemenea, recomandată înainte de sarcină.
Dacă astfel de anticorpi nu au fost depistați atunci femeia trebuie supusă unui test de sânge în fiecare lună și aceasta va permite depistarea infecției în stadiul inițial. Dacă anticorpii au fost depistați, dar se dovedește că femeia este purtătoarea pasivă a acestui virus, atunci ea trebuie să-și mențină imunitatea cu preparate speciale.
Nu numai mama poate infecta un copil, dar și tatăl, deci este recomandat să fie testat și tata pentru tipul de infecție ToRCh dacă acesta a hotărât să devină tată.
Există două tipuri de virus herpes simplex:
• Primul tip afectează mucoasa orală și pielea buzelor;
• Cel de-al doilea tip de herpes (herpesul urogenital) se formează pe organele genitale.
Infectarea cu herpes este posibilă în astfel de cazuri:
• de la o persoană bolnavă prin picături de aer;
• de la o femeie însărcinată la un copil nenăscut;
• prin un act sexual.
Atunci când o femeie este infectată cu herpes înainte de sarcină, anticorpii sunt transmiși împreună cu virusul la făt și, în majoritatea cazurilor, nu reprezintă o amenințare specială.
Dacă boala apare în timpul sarcinii, aceasta poate provoca apariția infecției intrauterine, care la rândul său cauzează complicații și consecințe grave. Medicii recomandă efectuarea de teste și studii în faza de planificare a unei sarcini viitoare, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.