Boala Peyronie nu e o boală foarte frecventă și este marcată de prezența structurii fibroase în corpurile cavernoase ale penisului masculin. Boala Peyronie este o afectiune genitală masculină ce constă în curbarea anormală a penisului dată de o cicatrice a țesutului. Curbarea poate fi atat de severă, încât impiedică penetrarea in timpul actului sexual. Boala Peyronie este mai frecventă la varsta mijlocie și la barbații in varsta.
Știința modernă nu a stabilit motivele exacte de apariție a acestei patologii, dar unii oameni de știință cred că această boală se poate manifesta ca urmare a cicatrizării țesuturilor cauzate de deteriorarea organului în stadii incipiente (contuzie, rănire). Boala se caracterizează prin simptome specifice, însă numai un medic poate face diagnosticul corect.
Clasificarea
Curbura organului sexual la bărbați poate fi congenitală sau dobândită. Când curbura este congenitală, formarea plăcilor este puțin probabilă, deși în corpurile cavernoase există coarde care pot provoca curbura penisului.
Simptomatologia
Primele semne de boală sunt vizibile în timpul examinării inițiale, deoarece sigiliile pe penis sunt umezite cu ușurință. Aproximativ 30% dintre pacienți suferă de fibroză – procesul de creștere a țesutului cicatrizat în corpurile cavernoase. Acest lucru poate duce la astfel de stări, cum ar fi:
- încălcarea erecției;
- durere în timpul actului sexual;
- curbura penisului.
Stadiul terminal al bolii se caracterizează prin schimbări în cicatrizare, ce duce la un act sexual incomod și, uneori, la imposibilitatea implementării sale. În acest stadiu, boala lui Peyronie este diagnosticată, deoarece bărbații nu acordă suficientă atenție dificultăților întâlnite în procesul actului sexual și nu fac obiectul unei examinări adecvate.
Tratamentul
În absența disconfortului și a tulburărilor de activitate sexuală, nu este nevoie în mod special de un curs terapeutic. Tratamentul bolii este efectuat într-un timp scurt, deoarece decurge într-o formă ușoară. Această patologie nu poate afecta funcțiile sexuale ale masculului. Atunci când faceți un diagnostic, se recomandă să consultați un sexolog și un psiholog pentru a menține o viață sexuală activă.