Sindromul abstinenței

Acest sindrom este unul dintre principalele simptome ale dependenței de droguri, tutun și alcool într-o formă cronică. Se caracterizează prin tulburări mentale și somatice.

Aceste simptome apar, când pacientul întrerupe prompt utilizarea stupefiantelor și băuturilor alcoolice sau reduce doza lor. Tulburările de psihic – tulburări de somn, transpirație excesivă, bătăi rapide ale inimii și altele.

Sindromul de abstinenţă cu dependență

Acest sindrom poate fi resimțit de dependenții de droguri. Se dezvoltă dacă se încetează să fie utilizate drogurile după 24 de ore sau mai mult. Gradul de severitate al unui anumit sindrom depinde de modul, în care pacientul a injectat o doză mare de substanță.

Dezvoltarea acestui sindrom este asociat cu tipul de substanță și cu doza, pe care consumatorul a luat-o înainte de a renunţa sau a redus consumul.

Sindromul de abstinenţă şi alcoolismul

La persoanele, care abuzează de alcool acest sindrom poate începe peste șapte până la zece ore după întreruperea consumului de alcool. Consumul de alcool întrerupe tulburările de retragere de tip abstinent.

În faza incipientă a bolii, abstinența apare numai după doze excesive de băuturi alcoolice, în continuare – nu mai depinde de cantitatea de alcool consumată.

Sindromul abstinenței şi fumatul

Primele simptome ale acestei afecțiuni, de regulă, apar la 30 de minute după fumat: pacientul are o dorință puternică de a mirosi tutunul.

Disconfortul începe în 2-3 ore, iar după 7-8 ore, se observă o nervozitate. Pentru a renunța la nicotină e nevoie de mult timp – 1,5 – 2 ani.

Cauzele

De ce apare acest sindrom? Să analizăm motivele pe exemplul dependenței de băuturile alcoolice. Această afecțiune survine dacă pacientul a consumat mult timp alcoolul. Doar produsele de descompunere a etanolului se acumulează în sânge.

Compușii toxici s-au creat ca urmare a descompunerii moleculei de etanol. Dacă o persoană are un organism sănătos, el produce enzime, care neutralizează toxinele.

În cazul, în care există prea mult alcool în sânge și ficatul a suferit schimbări provocate de consumul prelungit de băuturi alcoolice, enzime speciale de neutralizare nu sunt suficiente și în organism intră un număr mare de toxine.

Cât durează sindromul de abstinenţă?

Acest sindrom durează de obicei de la 2-3 ore până la câteva zile.

Consecinţele

Consecințele sindromului – sângerarea gastrointestinală, hemoroizii, halucinații,

tensiune arterială înaltă și chiar adesea apar accidente vascular cerebrale. Se pot întâmpla convulsii, care duc la insuficiență respiratorie și deces.

Simptomele bolii

Simptome ușoare pot apărea după câteva ore până la zece zile după întreruperea consumului de alcool. Când pacientul începe din nou să consume băuturi, aceste simptome dispar rapid. Ceea ce nu se poate spune despre următoarele simptome mai severe, care apar peste 48 până la 96 de ore .

Uneori acest sindrom se numește febră albă. Pacientul poate avea simptome abia vizibile de nervozitate și atitudine negativă față de multe lucruri.

Tratamentul

Tratamentul se face sub îndrumarea unui medic. Sindromul de abstinență a alcoolului poate fi vindecat cu ajutorul terapiei speciale. Desigur, prima regulă – pacientul trebuie să fie treaz.

Expertul în narcologie, care tratează asemenea pacienți, întroduce intravenos soluții de sare, care elimină toxinele din organism. În terapia complexă, medicul include perfuzii, diuretice și sedative.