Agranulocitoza este un sindrom, care se manifestă prin leucopenie și o scădere a granulocitelor din sângele periferic.
Simptomele
în organismul pacientului apar procese de origine infecțioasă, agenții căror fiind ciuperci și bacterii. Semnele acestei boli sunt: stare bolnăvicioasă, transpirație crescută, dificultăți de respirație. Există, de asemenea, simptome specifice, care apar în funcție de locul inflamației și infecției agentului patogen (pneumonie, amigdalite, leziuni ale pielei).
Diagnosticarea
Pentru diagnosticarea acestei boli sunt importanţi indicatorii unui test de sânge. Se face şi o puncție a măduvei osoase. Pacienții, care suferă de agranulocitoză, trebuie să controleze plămânii, să repete analiza de sânge pentru sterilitate.
Tratamentul, prevenirea maladiei
Pentru a trata această infecție se prescriu antibiotice și preparate antifungice. De asemenea, este necesară eliminarea cauzei etiologice a acestei boli (stoparea tratamentului cu medicamente mielotoxice).
Pacienții, care suferă de agranulocitoză, au nevoie de o îngrijire specială. Încăperile, în care se află, trebuie să fie supuse prelucrării cu lampi cu cuarţ. În plus, nu se recomandă vizitarea celor ce se tratează.
Complicațiile
Complicațiile severe ale acestei boli sunt septicemia, peritonita și hepatita.