Este o stare de origine nevrotică, care se caracterizează printr-o alternanță de emoție și calm, oboseală, dureri de cap frecvente și alte abateri.
Cauzele apariției
Simptomatologia acestei boli apare ca urmare a afectării creierului. Există două tipuri, în funcție de cauză:
• a traumatismelor, se dezvoltă creșterea cerebrală post-traumatică;
• cu malnutriția patologică a structurilor celulelor nervoase.
Cu alte cuvinte, boala data este „oboseala” creierului uman ca urmare a unei perturbări a funcționării sale. Metodele terapeutice ale medicinei moderne nu fac posibilă eliminarea completă a simptomelor clinice și a tulburărilor organice ale acestei boli. Astfel, pe parcursul vieții vor apărea semne de leziuni traumatice cu severitate variabilă.
Cel mai adesea, astfel de semne pot fi în diferite situații care necesită tensiune nervoasă crescută:
• stresuri;
• activitate intelectuală activă;
• boli de origine infecțioasă.
Această boală face parte dintr-o tulburare a sindromului de tip psiho-organic.
Simptomele
În funcție de cât de mare este severitatea unei leziuni traumatice cerebrale, distingem diferite simptome ale acestei boli:
1. În leziunile ușoare, în majoritatea cazurilor, există o pierdere scurtă a cunoștinței, care se transformă treptat într-o percepție cognitivă a realității înconjurătoare.
2. În cazul în care leziunile sunt mai severe, atunci înainte de a trece la o clarificare, pacientul are perioade de amețeală, care sunt exprimate prin astfel de simptome:
- vorbirea confuză;
- încălcarea proceselor de gândire;
- dezorientarea în timp și în realitatea înconjurătoare;
- obsesii;
- somnolență crescută.
Deteriorarea cognitivă în majoritatea cazurilor se manifestă printr-o scădere a nivelului autocriticii. O persoană aflată în această stare poate face diferența între situații negative și pozitive, dar în societate este posibil să nu se comporte corect, adesea săvârșind acțiuni erupționale. Pacientului este dificil să primească și să memoreze noi cunoștințe, de multe ori eșecurile de memorie pot fi observate, cercul de interese este semnificativ redus. El pierde, de asemenea, capacitatea de a gândi asupra diferitelor situații obiectiv, iar gândirea nu se dezvoltă.
Principalul simptom al acestei boli este o schimbare de dispoziție în perioadă scurtă de timp
Pacienții se plâng de:
• plictiseală;
• pierderea interesului pentru activitățile îndrăgite anterior;
• migrene;
• amețeli;
• tulburări motorii ale aparatului de vorbire cu o scădere suplimentară a vocabularului, în urma căreia pacientului devine dificil să explice orice.
Un alt simptom clinic este tulburarea somnului. Atunci când o persoană se trezește noaptea, de multe ori poate prezenta simptome de delir elementar, semne de delir și, de asemenea, halucinații. În cazuri severe, pot fi observate simptome de depersonalizare.
Toate simptomele de mai sus sunt de obicei însoțite de amețeli și dureri severe, care apar atunci când poziția corpului se schimbă.
Diagnosticarea
Diagnosticul este stabilit pe baza simptomelor clinice, anamneza. De remarcat este faptul, că boala este moștenită. Prin urmare, este dificil de diagnosticat această boală din cauza numărului mare de simptome, care sunt adesea asemănătoare semnelor unei alte tulburări sau stări patologice. Pentru a clarifica corectitudinea diagnosticului, este necesar să se efectueze electroencefalografie și tomografie.
Tratamentul
Cursul terapeutic se bazează pe tratamentul bolii de bază pentru a elimina simptomele. În formele severe este prescrisă intervenţia chirurgicală și pacienții stau exclusiv într-un spital. Se recomandă, de asemenea, observarea unui neurolog și a unui psihiatru. Pentru tratament sunt prescrise medicamente din grupa nootropă, uneori antidepresive. Un rezultat excelent este obținut și printr-un curs terapeutic cerebroprotector.
Prezicere
Cu leziuni minore și leziuni la nivelul capului, prognosticul este favorabil, mai ales dacă pacientul este tânăr. În timp, simptomele tulburărilor mintale devin mai puțin observabile, apoi dispar complet. Dar nu trebuie să uităm, că leziunile suferite în copilărie se pot face simțite după mulți ani și afectează dezvoltarea tulburărilor patologice ale sănătății psihice și fizice.
Profilaxie
Pentru prevenirea maladiei este foarte important în copilărie să monitorizăm starea de sănătate a copiilor. Dacă la timp sunt identificate orice anomalii în dezvoltarea copilului, de exemplu, oboseală, somnolență în timpul zilei, performanțe slabe în școală, atunci puteți preveni dezvoltarea bolii date mai târziu. Părinții ar trebui să creeze un mediu calm în familie, să nu intre în conflict și să nu se certe între ei, atât părinții, cât și copiii. Copiii trebuie să respecte regimul corect al zilei, să aibă un somn complet și să meargă în aer curat în fiecare zi.