Cu problema insomniei măcar o dată în viaţă s-a ciocnit fiecare om. Această stare se caracterizează printr-un şir de particularităţi ca:
- Insuficienţa de somn;
- Dificultăţile ce ţin de procesul de adormire;
- Durata scurtă de somn;
- Incapacitatea de a lua doza necesară de somn;
- Trezirea mai devreme decât s-ar cuveni însoţită de imposibilitatea de a dormi mai apoi.
Simptome
În cazul în care o persoană a avut de trecut prin o situaţie stresantă şi după aceasta nu poate adormi liniştit sau insomnia îi dă bătăi de cap pe parcursul unei perioade îndelungate ea poate scăpa de starea dată prin forţele proprii. Pentru aceasta e suficient doar de odihnit mai des, de băut ceaiuri calmante şi de petrecut mai des timpul la aer liber.
În cazul în care insomnia are recidive sau ţine de o stare depresivă şi persoana nu poate cu forţele proprii să-i facă faţă atunci e cazul să se adreseze după recomandările unui medic.
Diagnosticarea insomniei
Stabilirea diagnozei a stării în cauză nu necesită anumite rigurozităţi. Pentru aceasta trebuie pur şi simplu de adresat la un specialist. Medicul în procesul se stabilire a diagnozei atrage atenţia la următorii factori ca:
- Stabilirea stereotipului uman;
- Sfera de activitate profesională;
- Cercetarea stării psihologice a persoanei în cauză;
- Temperamental pacientului;
- Aprecierea stării emoţionale a pacientului.
Metode de tratament
La ziua de azi în medicină există o mulţime de metode inovative datorită cărora în o perioadă scurtă de timp o persoană se poate debarasa de problema în cauză. Una dintre cele mai efective metode de tratare a insomniei o constituie primirea următoarelor preparate ca:
- Somniferele în bază de extracte de plante;
- Hipnoticele din grupa benzodiazepină;
- Antidepresantele;
- Preparatele din grupa tranchilizatoarelor.
La fel există şi metode noonmedicamentoase de soluţionare a problemei date. Printre acestea sunt:
- Acupunctura;
- Reflexoterapia;
- Psihoterapia;
- Ioga;
- Homeopatia;
- Fizioterapia;
- Fitoterapia;
- Respectarea regimului de somn (culcarea şi trezirea în unul şi acelaşi timp).
Metodele mai sus enumerate mai sus au fost verificate pe parcursul a mai multor decenii, însă sunt efective doar în cazurie în care perturbarea somnului este boala de bază dar nu constituie un simptom al unei maladii mult mai serioase.