Infertilitatea

Infertilitatea este incapacitatea organismului de a concepe copii cu toate că pe parcursul unui an întreg s-a dus o viaţă sexuală regulată fără măsuri de contracepţie. Pentru apariţia sarcinii este nevoie de procesul de ovulaţie.

Ce este ovulaţia?

Ovulaţia este un process de ieşire a ovulelor din ovar şi deplasarea lor prin trompele uterine pînă la uter.În timpul acestei deplasări spermatozoidul trebuie să fertilizeze ovulul care după aceasta se ataşează de uter şi numai în aşa caz va surveni sarcina.În cazul în care la una din etepele mai sus enumerate apar anumite abateri atunci poate apărea infertilitatea femenină.

Tipuri de infertilitate

Dacă femeia nu a fost niciodată însărcinată atunci aceasta este o infertilitate primară,iar dacă a fost însărcinată mai înainte,dar la moment nu mai poate prinde sarcina,atunci infertilitatea în cauză este secundară.Mulţi consideră că infertilitatea este o problemă strict femenină,dar datele statistice au arătat că la o treime din perechile-familie este sterilă femeia,iar la altă treime infertil este bărbatul. Cealaltă treime din perechile examinate s-a ciocnit cu problema că atît femeia cît şi bărbatul suferă de problema în cauză.

Infertilitatea la bărbaţi

Infertilitatea la bărbaţi este cauzată de mai mulţi factori ca:

  • Se produce o cantitate foarte mică de spermatozoizi;
  • Lipsa totală de spermatozoizi;
  • Spermatozoizii sunt incapabili să fertilizeze ovulele;
  • Patologii înnăscute ale sistemului reproductiv,care influenţează negativ asupra fertilităţii;
  • Bolile suportate de diferite forme pe parcursul vieţii;
  • Traumele;
  • Obiceiurile nocive(fumatul,dependenţa faţă de alcool sau narcotice);
  • Alimentarea neechilibrată ceea ce duce la o spermă necalitativă,iar spermatozoizii se deplasează foarte încet.

Infertilitatea femenină

Infertilitatea la femei este cauzată de mai mulţi factori.Una din cauzele cele mai frecvente este ovulaţia.Dacă ovulaţia nu există înseamnă că ovulul nu s-a maturat pentru fertilizare. Altă cauză o constituie ostrucţia tuburilor. Cu vîrsta la femeile după 35 de ani începe perioada cînd a rămîne însărcinată e mai dificil decît la o vîrstă mai jună.
Mai sunt şi cazuri cînd ambii soţi sunt absolut sănătoşi, dar a prinde sarcina e imposibil. Aşa fenomen se numeşte infertilitate de o provenienţă neclară sau cuplul este incompatibil la nivel biologic pentru conceperea unui copil.