Granulomul veneric mai are un nume – donovanoza. Această boală este cronică, progresează lent și este cauzată de hlamida Argan-Vianna.
Caracteristicile
O trăsătură specifică a acestei boli este dezvoltarea ulcerațiilor pielii de tip granulomatoase, precum și a țesutului subcutanat în perineu și în zona genitală. Foarte des, numele unui granulom venerabil este confundat cu limfogranulomul inghinal.
Granulomul venoas a fost descoperit în India în anul 1882.
Etiologia
Agentul etiologic al bolii a fost identificat pentru prima dată în anul 1905 de către medicul din Irlanda C. Donovan, care a descris incluziunile intracelulare în lichidul din leziunea, situată în cavitatea bucală a pacientului. Prin urmare, agentul cauzal al acestei boli mai are un nume – Taurus Donovan.
Patogenii granuloamei venerice sunt hlamidele pleomorfe cu o lățime de 0,5 – la 0,7 microni, iar lungimea – 1-2 microni. Capetele acestora sunt rotunjite și pot fi individuale sau într-un grup (chist). În majoritatea cazurilor, sunt într-o capsulă.
Metodele de transmitere
Această boală afectează numai oamenii. În cele mai multe cazuri, infecția se transmite, de regulă, pe cale sexuală. Răspândirea acestui tip de infecție este favorizată de condițiile climatice umede și de temperatura aerului înconjurător. Apariția și răspândirea granulomei venerice a bolii poate surveni din lipsa de igienă, precum și din cauza relațiilor sexuae ocazionale.
Caracteristicile epidemiologice
Granuloma venerică este destul de răspândită în regiunile sudice ale Chinei, Asiei de Sud-Est, Sud și Africii Centrale, precum și în alte țări cu climă caldă umedă. În Statele Unite această boală este foarte des diagnosticată pe coasta Golfului Mexic, insulele Atlanticului. În țările europene această afecțiune este extrem de rară.
Unii cercetători consideră, că boala este mai des diagnosticată la bărbați decât la femei. Perioada de incubație poate dura până la trei luni și mai mult. Hlamidele infecțioase penetrează suprafața afectată a pielii și mucoaselor, care rezultă în procesele inflamatorii ce apar la nivelul dermului, uneori inflamația poate aparea în țesutul subcutanat.
La etapa inițială a bolii apar papule, care se ridica deasupra suprafeței pielii și au dimensiunea unui bob de mazăre. În unele cazuri, boala se poate manifesta ptin umflături pe piele de diferite dimensiuni, care devin mai moi după apariția unui abces mic. În viitor, această umflare se desparte și se dezvoltă în ulcerație cu nuanță purpurie strălucitoare . Există durere, apar granulații abundente cu margini ondulate sau de formă dințată.
Unii experți consideră că susceptibilitatea individuală la această boală are un rol important.
Complicațiile
Femeile dezvoltă uneori complicații ale acestei afecțiuni. Ca rezultat se pot mări organele sistemului reproductiv, îngustarea anusului, vaginului si uretrei. Este posibilă, de asemenea, deformarea organelor sistemului de reproducere. La reprezentanții sexului masculin se dezvolta fimoza, necroza genitală ș.a.
În unele cazuri se stabilește carcinomul de tip epidermoidal. Această boală poate provoca dificultăți în procesul de urinare, contact sexual, defecare, muncă. De asemenea, pacientului îi este dificil să se miște în cazul în care există o afectare extinsă a organelor de reproducere și ale anusului. Tratamentul este indicat de către specialiști numai după o examinare completă și prin stabilirea unui diagnostic corect.