Herpes genital. Herpes pe buze

Cel mai des întîlnit virus pe glob este virusul herpes simplex, care a infectat 65% – 90% din oameni.

Există două tipuri de herpes:

• herpes labial – cu răni dureroase și bule de lichid pe buze și în cavitatea bucală;
• herpes genital – cu răni și bule distribuite pe organele genitale și anus.

De-a lungul ultimilor ani, cea mai frecventă cauză de infectie cu herpes genital este o formă de herpes labial, care se transmite prin sex oral. După ceva timp, bulele se sparg spontan, și există o vindecare treptată.

Simptomatologia

Majoritatea oamenilor pot fi purtatori al primului tip de herpes și nu știu despre aceasta, pentru că, în unele cazuri, e posibil să nu se developeze. Persoanele, care au suferit de herpes cel puțin o dată, pot repeta perioade de manifestări recurente ale bolii.
Herpesul recidiv poate apărea din cauza epuizări puterilor, hipotermiei, după o situațe de stres, la un deficit de vitamine, slăbirii sistemului imunitar, precum si in timpul menstruației la femei.
Medicina de astăzi nu poate oferi medicamente, care ar permite să scape de această boală, deoarece virusul herpetic ramane în celulele nervoase pe viață. Cu toate acestea, există medicamente care pot ajuta la reducerea frecvenței recidivelor și a severității acestora.

Herpesul labial

Acest herpes este de primul tip și se transmite prin zonele deteriorate ale pielii și salivei. Infectarea se produce când se utilizează lucrurile altor persoane:
• tacâmuri;
• periuță de dinți;
• produse de igienă personală etc.

Herpesul, de asemenea, se transmite prin sărut. Infecția apare pe buze și în cavitatea bucală și este exprimată prin vezici dureroase, care se păstrează de la două până la trei săptămâni. Până la acel moment, în zonele afectate pot apărea furnicături neplăcute și disconfort, senzații caracteristice de mâncărime și de arsură. De asemenea, herpesul poate provoca o creștere a temperaturii corpului și a dureri musculare. Astfel de simptome nu sunt specifice pentru toți oamenii.

Purtătorii de virus, care nu au simptoame, sunt de 2 ori mai mulți decat persoanele cu simptome tipice de herpes. În general, perioada de să fie purtători ale bolii, infectând partenerii incubare este de două până la douăsprezece zile după infectare. În cele mai multe cazuri, infecția cu herpes labial apare în copilărie.

Herpes genital

Acest tip de herpes se transmite în timpul actului sexual vaginal, anal sau oral. Infectarea se poate produce la atingerea pielei pacientului de o piele sănătoasă și are loc chiar și în cazul, în care pe piele sau membranele mucoase nu apar bule sau erupții cutanate caracteristice.
Deseori, oamenii nu-s conștienți că sunt infectați cu herpes, și continuă sexuali. Protecția acestui tip de boală, se face, în unele cazuri, utilizând un prezervativ. Dar nu este o garanție absolută, deoarece zona afectată poate fi și pielea, care nu este acoperită de acesta.

Herpesul dat la femei este mai frecvent decât la bărbați, deoarece se datorează faptului că transmiterea Herpes-ului se produce de la sexul masculin la feminin. Un alt motiv pentru dezvoltarea lui la femei este transmiterea de către mamă la copil în timpul travaliului, ceea ce poate duce la probleme foarte grave.
Riscul crește în cazul primei infecții în timpul sarcinii. În cazul herpesului genital la femei care nasc, în cele mai multe cazuri, se efectuat o cezariană.
De multe ori, boala trece neobservată si fară simptome, uneori pot să apară erupții cutanate minore. Micile leziuni pot apărea nu numai pe organele genitale, dar, de asemenea, pe fese, șolduri, spate mai aproape de anus, în zona inghinală.

Primele simptome ale acestui tip de herpes apar în primele două săptămâni după infectare, și pot fi destul de dureroase. Bulele se sparg și se vindecă în termen de două – patru săptămâni. De asemenea, simptomele seamănă cu cele de gripă: febră și inflamarea ganglionilor limfatici.
La cei mai mulți oameni, care suferă de herpes, perioadele recurente apar de 4-5 ori de-a lungul anilor, dar, în timp, ele pot devein mai puțin active.