Sifilisul latent

Sifilisul latent este boala, în care reacțiile de tip serologic dau un rezultat pozitiv, iar semnele de deteriorare a mucoaselor, pielii și organelor interne sunt complet absente.

Formele

În medicină sifilisul latent are două forme:
sifilisul latent precoce;
sifilisul latent târziu.

Semne de sifilis latent de formă precoce

Forma precoce a sifilisului este dobândită și e caracterizată printr-o prescripție de cel mult 2 ani, în care simptomele clinice ale bolii sub formă latentă sunt complet absente, iar reacțiile de tip serologic sunt pozitive.
Diagnosticul formei precoce a acestei boli apare ca urmare a unui examen medical preventiv sau când este detectat sifilisul la un partener de sex.

Modurile de transmisie

Sifilisul latent se transmite aproape întotdeauna prin contact sexual. Transmiterea sifilisului de uz casnic (atunci când se utilizează vesela, prosopul comun sau produsele de igienă personală), transplacental (de la mamă la bebeluș în timpul sarcinii) și transfuzie (în timpul transfuziei de sânge sau a componentelor sale infectate) sunt rare.

Simptomele sifilisului latent de formă târzie

Forma latentă târzie a sifilisului în majoritatea cazurilor este diagnosticată la persoane cu o formă dobândită, cu o durată a bolii mai mare de 2 ani, fără semne clinice, cu indicatori normali ai lichidului cefalorahidian și cu rezultate pozitive ale reacțiilor serologice.

Aproape toate cazurile de identificare a pacienților diagnosticați cu o formă tardivă de sifilis latent apar în procesul examinărilor preventive ale populației. Numai în cazuri izolate această formă de sifilis este detectată în timpul examinării membrilor familiei unei persoane care a dezvoltat sifilis. În majoritatea cazurilor, pacienții nu bănuiesc că sunt bolnavi și nu știu când și în ce circumstanțe s-au infectat, deoarece nu au existat simptome ale acestei boli.

Diagnosticul și analiza

Când se stabileşte rezultatul pozitiv al unei reacții de tip serologic, persoana nu poate fi diagnosticată imediat cu sifilis latent, deoarece această reacție poate apărea și pe fondalul altor boli. Prin urmare, acești pacienț, care-s suspectaţi, de orice formă, inclusiv sifilis latent secundar, urmează să fie examinați mai atent.

Consecințele

Sifilisul latent se manifestă pe piele. Astfel de leziuni dispar foarte repede în absența unui tratament adecvat, dar starea organelor interne se agravează. Cele mai grave consecințe sunt observate în perioada terțiară a bolii, după care, practic, nu e posibilă restabilirea sănătății fizice și psihologice.

Sarcina

După tratamentul formei latente a sifilisului, sarcina este posibilă, cu condiția efectuării unui tratament eficient și corect. Cuplurile care au avut sifilis trebuie să planifice corect concepția unui copil, deoarece restabilirea absolută a stării corpului uman necesită mai mult de un an.

În unele cazuri, sifilisul latent poate fi însoțit de complicații severe ale organelor sistemului reproductiv, care duc la o infertilitate incurabilă. De asemenea, merită să ne amintim, că atât cu formele precoce, cât și cu cele târzii ale sifilisului latent, există șansa dezvoltării unei forme congenitale de sifilis latent la copilul nenăscut.

Tratamentul sifilisului latent

Aproximativ 7% dintre persoane după ce au avut un contact sexual cu un necunoscut au nevoie de sfatul medicului. Astfel, mulți provoacă involuntar dezvoltarea bolii, care decurge fără niciun simptom, luând antibiotice pentru a trata orice boală infecțioasă.