Sifilisul

Sifilisul este o boală cronică infecţioasă, care afectează stratul cutanat, mucoasele,sistemul imunitar, nervos şi locomotor. Agentul provocator al maladiei în cauză îl  constituie treponema pallidum.

Cum se transmite sifilisul

Boala de orice tip se transmite pe cale sexuală . Infectarea are loc prin intermediul unei deteriorări nesemnificative a stratului cutanat sau a mucoasei în urma contactului cu sancrul dur sau cu papulele erozive, în carese conţine o cantitate mare de treponeme pallidum.

Agentul provocator apare în salivă numai în cazul dacă survin tulburări în integritatea mucoasei cavităţii bucale.

De această boală se transmite şi prin intermediul spermei. În cazul în care a fost un contact cu sperma nu sunt obligatorii patologiile vizibile sau deteriorările pe stratul cutanat al organelor genitale.

E posibilă şi o contaminare de uz casnic, dar pentru acest tip sunt necesare anumite condiţii de infectare.Sifilisul înnăscut apare la bebeluşii  născuţi de mame infectate.

La fel contaminarea mai poate avea loc şi prin laptele de la mamele  bolnave .

Simptomele sifilisului

Maladia se poate dezvolta fără simptome acute destul de lung în cazul în care nu se efectuiază  nici un tratament .Simptomele  sunt periodice. Perioada acută poate trece rapid în perioadă latentă. În timpul acutizării simptomele se manifestă  prin erupţii cutanate specifice pe mucoase , stratul cutanat  şi pe organele interne.

Cum arată sifilisul

În stadiul incipient al maladiei  prin locul unde a pătruns infecţia se formrază  un sancru dur (o pată de culoare roşie care cu timpul se transformă în papulă, iar apoi în  erozie sau rană).

Stadiile dezvoltare a sifilisului

Sancrul dur afectează organele sistemului genital. Cea mai favorabilă regiune de localizare a lui la femei este colul uterin. Această localizare este dovada unei infectări pe cale sexuală .Uneori  sancrul se poate localiza pe buze, mucoasa cavităţii bucale, stratul cutanat al pubisului, organele genitale masculine, coapse, abdomen.

Peste o perioadă sancrul dispare, aceasta  indică despre faptul, că boala a trecut în stadiul latent. Anume în această perioadă în organism începe să se dezvolte agentul provocator.

Sifilisul secundar se manifestă peste 5-9 săptămîni după apariţia sancrului pe stratul cutanat  şi durează pînă la cinci ani. Boala ba se acutizează, ba se estompează ,trecînd în formă latentă. Sifilisul terţial prezintă cel mai periculos stadiu. El practic decurgere  fără anumite simptome mulți ani..

Diagnosticarea

Diagnoza se pune în baza simptomelor vizibile şi a cercetărilor  repetate de laborator,deoarece maladiaeste foarte periculoasă pentru societate.

Sifilisul de uz casnic

Mulţi consideră, că sifilisul este o boală a secolului trecut. Statistica ne demonstrează , că în ultimul timp e în creștere numărul de persoane infectate de maladia în cauză şi acest fapt este  alarmant.

Din ce cauză se petrece acest lucru?

În primul rînd – statul nu a elaborat un program de profilactică a maladiei în cauză. În al doilea – sifilisul şi infecţia HIVВ merg mînă în mînă. În al treilea – creşterea alcoolismului favorizează răspîndirea infecţiei deoarece o persoană în stare de ebrietate devine neadecvată şi nu conștientizează acțiunile sale. În al patrulea – un nivel scăzut de viaţă duce la încălcarea normelor sanitare şi de igienă.

Sifilisul de uz casnic şi cel transmis pe cale sexuală nu sunt nişte boli aparte.E   aceeaşi boală, care se deosebeşte doar prin modul de infectare. În condiţiile de uz casnic se poate infecta prin utilizarea în comun cu bolavul a aceluiasi prosop,veselă sau perie de dinţi.

Tabloul clinic al sifilisului de uz casnic este identic cu cel transmis pe cale sexuală.

Tratarea sifilisului

Tratarea seste ndividuală. În timpul tratamentului se foloseşte o doză maximală de antibiotice. La fel se recomandă şi o terapie de ridicare a imunităţii, remedii de recuperare a organismului şi  fizioterapia.