Trichomoniaza

Infectarea se face pe cale sexuală, starea morbidă provoacă inflamații ale tractului urinar și simptomatica este identică cu inflamarea tractului urinar. Poate fi în combinare cu diferite infecții genitale: micoplasma, ureaplasma etc.

În faza acută bărbații suferă de durere la urinare, iar la femei boala se manifestă prin eliminări multiple, disconfort și arsuri. Atunci când e netratată boala se transformă în prostatită, se dezvoltă infertilitatea primară sau secundară, anomalii fetale la femeile gravide.

Agent al infecției e Trichomonas vaginale. Parazitul pătrunde în uretră la barbați și de acolo se răspândește în zona urogenitală. La femei ea trăiește în vagin, zona vaginală a canalului cervical și uretră. La sexul feminin starea de boală este diagnosticată mai des decât la bărbați. Boala se developează mai viu și femeile apelează la medici mai des pentru prevenirea ei. Potrivit statisticilor trichomoniaza este asociată cu femeile tinere.
În timpul nașterii până la 5% din copii se molipsesc de la mamă. Dar boala la nou-nascuți este ușoara și ei sunt capabili să o neutralizeze în mod independent fără tratament.
Bărbații în majoritatea cazurilor sunt doar purtători ai infecției. Ea nu se manifestă în nici un fel. Cu toate acestea, lipsa tratamentului poate provoca NGU, prostatită cronică, iar inflamația în testicule îi poate face infertili, din cauza activității scîzute a spermei.
Infectarea se face pe cale sexuală, dar e posibilă si o infecție banală. Acest lucru se intamplă rar. Boala este diagnosticată foarte des și e pe linia întîi de rând cu alte infecții genitale.

Potrivit investigațiilor recente, infecția provoacă dezvoltarea unor boli grave, cum ar fi:
• diabetul;
• mastopatia;
• formațiuni maligne.

Caracteristicile agentului patogen

Agenții patogeni reprezintă o formă vaginală de paraziți din ordinul celor mai simple microorganisme. Ele au flagel, datorită căruia se mișcă repede. Agenții cauzali nu au sex, sunt omnivori și se pot multiplica rapid în absența oxigenului și la o temperatură identică cu cea a corpului uman. Ei se fixează pe pereții membranelor mucoase și provoacă inflamații. Produsele activității vitale a paraziților sunt otrăvitoare corpului uman, deprimă sistemul imunitar.

Trichomonasa poate trăi în sângele infectat, pătrunzând prin limfă, folosind hialuronidaza – o enzimă specială. Paraziți posedă o capacitate uimitoare de a prinde rădăcini în corpul uman: ușor își schimbă forma, deseori iau forma celulelor sangvine, ceea ce face dificil de a stabili diagnosticul. Ei pot chiar să „atragă” alte bacterii și astfel să reducă capacitatea sistemului imunitar de a le neutraliza. Gonococii, ureaplasma si alte microorganisme dăunatoare, nimerind în interiorul acestor paraziț, sunt protejați și nu se distrug chiar și la administrarea celor mai puternice antibiotice.

Trichomonadele sunt capabile să răspândească prin sânge alți viruși și bacterii în întregul corp uman. Ele afectează epiteliul, reduc imunitatea și în acest fel facilitează întroducerea în organism a diferitor agenți patologici a bolilor cu transmitere sexuală, inclusiv HIV.
În prezent există tratamente eficiente pentru mai multe infectii cu transmitere sexuală, dar vindecarea de trihomoniază nu este ușoară din motivul că agentul cauzal este acoperit cu un înveliș non-proteine, care nu reacționează la antibiotice.

Semnele trichomoniei

Perioada latentă a infecției poate dura de la câteva zile la două luni. În cazul în care boala se dezvolta sub forma subacută, primele simptome pot să apară chiar și după 5-6 luni într-o perioadă de declin a imunității, la agravarea altor boli cronice sau acute. În funcție de severitatea simptomelor, trichomoniaza poate să apară într-o formă acută, ștearsă și cronică.

Bărbații pot fi purtători ai unei stări morbide, dar pot să nu arate deloc semne.
În formă acută, se observă următoarele manifestări la femei:
• eliminări sub formă de spumă gălbuie sau verde, cu miros neplăcut;
• inflamarea și iritarea mucoaselor organelor genitale interne;
• dermatită pe partea interioară a coapsei;
• procese erozive pe genitale;
• mâncărime, disconfort;
• durere și arsură în timpul actului sexual;
• durere în abdomen.

Simptomele

Ele se agravează înainte de menstruație. O afecțiune dureroasă în copilărie este diagnosticată extrem de rar, de obicei infecția se transmite pe cale familială de la mamă la copil. Fata dezvoltă vulvovaginită pe fundalul infecției. În formă acută simptomele sunt identice cu manifestările bolii la adulți.

La bărbați boală se manifestă ca Trichomonas uretrita. Este afectată uretra, apar secreții purulente, însoțite de mâncărime, care se atestă după actul sexual sau urinare. Eroziile membranelor mucoase sunt diagnosticate extrem de rar. Simptomele depind de formă și la boala cronică sunt puțin vizibile. Purtători ai agentului patogen sunt acei bărbați la care boala a fost detectată în laborator, dar care nu au absolut nicio manifestare. Forma ștearsă este foarte periculoasă, deoarece pacientul nu știe despre problema sa și devine sursă a infecției și propria sa infecție secundară.

Infecția este periculoasă, deoarece crește riscul de transmitere a altor boli prin actul sexual, precum și patologii in timpul sarcinii și boli multiple în zonei urogenitale.
În orice caz, nu se recomandă o autotratare: patogenul devine mai agresiv, ia forme latente și atipice, iar pentru a face un diagnostic corect și pentru a scăpa de infecție severă în acest caz – va fi foarte dificil.

Diagnosticarea

Diagnosticul se bazează pe o examinare detaliată și pe studii de laborator. Specialistul analizează plângerile bolnavilor. La femei cercetează procesele inflamatorii ale vaginului. Micile hemoragii focale sunt vizibile pe cervixul uterului.
Confirmarea prezenței agenților patogeni se stabilește prin:
• microscopie (frotiuri) de microfloră vaginală la femei și uretră la bărbați;
• cercetarea microbiologică, care utilizează microflora artificială a nutrienților;
• PCR.

Tratamentul

Tratamentul este necesar, indiferent dacă există sau nu semne de afecțiune dureroasă. Cura completă e obligatorie, deoarece o imunitatea stabilă împotriva parazitului nu este formată.
În tratamentul bolii sunt implicați ginecologi, urologi și venerologi. Deoarece Trichomonas nu reacționează la antibiotice pentru tratament se recomandă preparate anti-parazitare: 5-nitroimidazoli:
• Tinidazol;
• Ternidazol;
• Metronidazol.

Tratamentul femeilor gravide se efectuează exclusiv în perioada de 4-6 luni de sarcină, astfel încât efectele secundare să nu dăuneze dezvoltării fătului. În timpul tratamentului este interzis consumul tuturor băuturilor alcoolice în orice cantitate.
În cazuri severe, este indicat tratamentul stimulant înainte de a lua medicamentele principale. Terapia locală și simptomatică este prescrisă de un specialist. Dacă se depistează alte infecții cu transmitere sexuală, se prescriu antibiotice. Pe perioada tratamentului este interzis actul sexual.

Succesul tratamentului depinde de starea sistemului imunitar al pacientului și normalizarea microflorei în zona urogenitală. Dacă agentul patogen a fost rezistent la un anumit medicament, acesta este înlocuit cu altul, schimbând doza și durata administrării. Doar atunci vă fi rezultativ și pozitiv.
Dacă în organism se depistează un trichomon, este necesar să se informeze partenerul despre prezența bolii și să se înceapă tratamentul împreună.
Schimbarea frecventă a partenerilor sexuali măresc riscul de infectare cu transmitere sexuală. Aveți grijă de dvs. și de cei dragi. Consecințele sunt neplăcute.