Ureaplasmosis

Ureaplasmoza este o boală a tractului genital transmisă sexual. Boala e provoacată de bacteria Ureaplasma urealyticum, din familia Micoplasmataceae și care are cea mai mică dimensiune dintre toate bacteriile, care-s situate extracelular. Oamenii de știință cred că Ureaplasma urealyticum este o parte din microflora non-patogen umană și la rezistența ridicată a organismului nu provoacă nici un rău. Patologia se dezvoltă numai cu condiții favorabile pentru agentul patogen.

Cauzele apariției

În ciuda faptului că bacteriile pot intra în microflora umană normală, ele sunt transmise și pe cale sexuală. Infecția este transmisă de la mamă la făt în uter și de la mamă la copil în timpul nașterii. Când agentul patogen este transmis prin contactul genital, perioada de incubație este de 1-2 săptămâni.

Simptomele

Se atestă o stare dureroasă, în cele mai multe cazuri boala se dezvoltă sub formă de inflamație a uretrei. La reprezentanții sexului masculin se complică prin epididimită, prostatită. La femei infecția duce la inflamația cervicală (endocervicit), cistită. Ureaplasmosis este periculoasă pentru femeile gravide: pot provoca tulburări grave ale sarcinii până la moartea fătului, avortul spontan sau naștere prematură.

Experții nu au studiat pe deplin problema dacă ureaplasmoza poate cauza infertilitate. Dar cercetările au arătat, că după vindecare femeile, care înainte nu au putut concepe un copil, devin gravide în mod natural. La nou-născuți agentul cauzal poate provoca boli grave ale sistemului respirator. Oamenii de știință au efectuat cercetări la maimuțe și au demonstrat, că bacteriile au un impact negativ asupra lichidului amniotic și cauzează formarea patologiilor organelor respiratorii ale fătului.

La persoanele cu imunitatea slabă, ureaplasmoza afectează țesutul conjunctiv și articulațiile. Activitatea enzimatică a bacteriilor promovează formarea de pietre de fosfat în rinichi.
Boala nu are simptome specifice, dar contribuie la dezvoltarea multor patologii:
• uretrită;
• cistită;
• urolitiază;
• endometritaă;
• artrită infecțioasă;
• chorioamnionită;
• meningită;
• bacteremie;
• pneumonie;
• naștere prematură.
Procesele cronice inflamatorii în cervix, provocate de acest tip de infecție, fac eroziune.

Prevalența bolii

Conform statisticilor, agentul patogen poate fi detectat in 40-80% la femei, care au o viață activă sexuală, iar infecția este asimptomatică. La bărbați ureaplasmoza este diagnosticată mai rar. Motivele acestui fenomen nu este încă pe deplin înțeles, dar după tratament femeia poate face o posibilă infecție secundară cu același partener, în cazul dacă bărbatul nu a făcut un tratament.
Acest lucru sugerează, că la bărbați este dificil să se identifice ureaplasma cu metodele de diagnostic existente, deoarece ele sunt imperfecte. Chiar dacă infecția la bărbați nu a fost găsită, iar studiul partenerii a arătat pozitiv pentru ureaplasmosis, trebuie eliminate toate focarele potențiale de infecție, în primul rând – al prostatei.

Diagnosticarea

Cea mai corectă metodă de diagnostic este metoda bacteriologică. Se utilizează o reacție în lanț a polimerazei: se determină prezența ADN-ului agentului patogen în proba de la pacient. Această metodă se caracterizează prin precizie și sensibilitate ridicată.
Materialul pentru cercetare este mucusul din uretră, vagin (la femei), a prostatei (bărbați) și anus, la ambele sexe.

Deoarece infecția este asimptomatică, dar cauzează deseori diverse boli, indicațiile pentru sondaj sunt:
• semne de infecție a tractului genito-urinar, care pot rezulta din infecții sexuale;
• diverse complicații provocate de acest tip de bacterie – inflamații pelviene, epididimită, infertilitate etc;
• identificarea contactelor sexuale și notificarea partenerilor;
• screening-ul femeilor cu vârsta sub 25 de ani, care au parteneri sexuali multipli și care nu utilizează metode de contracepție, precum și femeile însărcinate;
• excluderea ureaplasme până la diferite intervenții medicale: avort artificial, FIV, contraceptive intrauterine, până la planificarea sarcinii la femeile din perioada fertilă.

Tratamentul

Condiția morbidă este răspândită în rândul persoanelor care au o viață sexuală activă. În același timp, majoritatea nu au nici o infecție și nu dăunează sănătății lor. Dar Mycoplasma și Ureaplasma pot manifesta complicații severe la persoanele cu un sistem imunitar slăbit și poate provoca daune semnificative pentru sănătatea nou-născuților, iar în unele cazuri chiar provoca moartea fătului. Tratamentul ureaplasmozei la femeile gravide este o condiție necesară, avertizând consecințele grave.

Infecția se poate activa în timpul perioadei de slăbire a rezistenței unui organism:
• după boli;
• după intervenții chirurgicale;
• împotriva radiațiilor și a chimioterapiei;
• în situații stresante;
• ureaplasma în timpul sarcinii.

Experții susțin, că este obligatoriu să efectueze tratamentul, în special, la acele cupluri, care planifică o sarcină. Tratamentul ureaplasmozei se efectuează cu antibiotice-macrolide și fluorochinolone. Până de curând, infecția a fost învinsă de doxiciclină, însă în stadiul actual acest tratament nu aduce un rezultat pozitiv.
Acum, infecția cu succes e atacată de Unidox Solutab – antibiotic din grupul de tetraciclină sub formă de tablete gălbui. Antibioticul este foarte puternic, de aceea e necesar să fie prescris de un medic, dacă se exclude alergia. Doza de medicament și durata tratamentului depind de natura infecției și sunt prescrise de un specialist. Tabletele se iau cu apă, încât antibioticul este mai bine absorbit în organism. În majoritatea cazurilor, durata tratamentului este de 7 zile, după care se efectuează un diagnostic repetat. În absența complicațiilor, tratamentul este întrerupt.

În paralel cu administrarea medicamentului, este prescrisă o dietă bogată în calorii. Este interzisă utilizarea laptelui și a produselor lactate în timpul tratamentului, deoarece acestea reduc în mod semnificativ efectul Unidox Solutaba. De asemenea, este interzisă consumarea băuturilor alcoolice, deoarece antibioticele și alcoolul sunt incompatibile. Nu se recomandă să faceți plajă, să vizitați solarul și băile, să admiteți cazuri de hipotermie în timpul tratamentului.
Terapia este complexă, pacienții primesc fonduri pentru a îmbunătăți imunitatea și probioticele, care contribuie la conservarea microflorei stomacului în condiții normale. Pentru a preveni apariția recidivilor, se recomandă un al doilea studiu la câteva luni după tratament.

Este contraindicată utilizarea medicamentului în perioada sarcinii și alăptării, deoarece antibioticul poate penetra placenta și poate afecta negativ dezvoltarea fătului. Unidox Solutab se acumulează în laptele matern și poate dăuna copilului. Contraindicațiile sunt, de asemenea, pentru rinichi și ficat, vârsta pacientului fiind de până la 8 ani. Formele cronice ale stării de boală, pe lângă antibiotice, necesită utilizarea de medicamente imunostimulante.