Virusul imunodeficienței umane (HIV) este un agent, care provoacă sindromul imunodeficienței dobândite (SIDA). Acest virus a fost descoperit în cursul studiilor de lungă durată de către Luke Montagnier și Françoise Barre-Sinoussi în anul 1983. Pentru această descoperire în anul 2008 oamenii de știință au primit Premiul Nobel.
Investigatorii consideră, că virusul a existat și anterior în natură, dar nu a fost periculos pentru corpul uman. Starea mediului înconjurător, ecologia săracă au condus la o mutație a acestuia și el a devenit foarte periculos pentru oameni. Infecția cu HIV a fost transmisă oamenilor de la maimuțe la sfârșitului secolului XIX – începutul secolului XX..
În prezent sunt cunoscute patru tipuri de agenți patogeni, printre care cel mai răspîndit este HIV-1. De exemplu, HIV-2 se întîlnește mai mult în Africa de Vest. HIV-3 și HIV-4 au un rol foarte mic în epidemia globală.
Agentul cauzal este periculos deoarece reduce rezistența organismului la toate infecțiile și afecțiunile maligne, nimicind celulele sistemului imunitar uman. O persoană poate fi infectată, dar SIDA se poate dezvolta mult mai târziu. Până când persoana nu s-a îmbolnăvit, ea poate trăi cu infecția dată mulți ani.
Din păcate, oamenii de știință nu au descoperit un remediu pentru această boală teribilă. Este mai ușor să vă protejați de virus, decât să tratați boala.
Sunt medicamente care pot deprima agentul patogen în organism, astfel încât o persoană infectată poate duce o viață normală mult timp.
Modalitățile de infectare cu HIV
Individul se poate infectata cu virusul dat prin contact cu fluxul sangvin de materiale biologice (sânge, spermă, secreții vaginale, lapte matern) a persoanei infectate prin secrețiile organelor genital, mucoasei cavității bucale, precum si prin piele afectată. Dacă o femeie infectată e însărcinată, ea poate transmite infecția copilului.
Modalitățile de infectare:
• relații sexuale ocazionale, fără folosirea mijloacelor de protecție;
• utilizarea multiplă a seringii și nerespectarea sterilității absolute.
• sexul anal.
În zona de risc este personalul medical, care deservește pacienții cu SIDA: el se poate infecta înțepându-se accidental cu o seringă folosită pentru injectarea pacientului, precum și în caz de contact cu sânge infectat a membranei mucoasei nasului, ochilor sau gurii. Pentru a vă proteja de infecția cu HIV, trebuie să utilizați seringi de unică folosință, accesorii pentru manichiură sterilizate. Înfectarea poate fi prin tatuare și piersing.
Virusul nu trăiește mult în afara corpului uman, prin urmare e imposibilă infectarea prin atingere, strângere de mână, într-o toaletă sau transport civil.
Simptomele
De regulă, persoana infectată cu HIV, nu are simptome. În cazuri izolate, se atestează o creștere a temperaturii corpului și a ganglionilor limfatici. Dar dacă dezvoltă SIDA, imunitatea scade la zero, iar cele mai inofensive boli pentru pacient pot deveni fatale. Toate infecțiile care înconjoară pacientul îl afectează. El poate face meningită, tuberculoză, encefalită, cancer sau sarcom. Acest lucru confirmă faptul că o persoană este bolnavă de SIDA.
Efectuarea la timp a testelor HIV poate ajuta la prevenirea dezvoltării bolii.