Abcesul acut la plămâni

Această boală se manifestă prin apariţia unei cavităţi închise care se formează în plămâni.Boala este consecinţa faptului că masele purulente distrug ţesuturile plămânilor.Agenţii provocatori ai maladiei în cauză sunt microbii în majoritatea cazurilor cel mai răspândit microb este staphylococcusul aureus.

Forma cronică

În cazul în care în urma procesului de răspândire a infecţiei se formează o cavitate cu perete fibros acest proces se poate susţine regulat.În acest caz maladia în cauză poartă un caracter cronic.

Cauzele apariţiei

După cum s-a menţionat mai sus una din cauzele acestei boli este pătrunderea în bronhii şi plămâni a staphylococcusului aureus şi a microorganismelor anaerobi fără spori.Dacă la bolnav se manifestă o inflamare în cavitatea bucală ca:tonizilita sau gingivita atunci creşte probabilitatea de infectare a plămânilor.

Încă o cauză de apariţie a abcesului la ficat poate fi diabetul zaharat şi boala sângelui.Dacă la bolnav se manifestă boala bronşiectazică atunci creşte probabilitatea dezvoltării abcesului prin intermediul sputei infectate.

Simptome

În perioada în care apare o cavitate purulentă bolnavul se plânge pe apariţia durerilor în regiunea toracică.Durerile sepot acutiza în timpul respiraţiei sau tusei.Pacientul are febră,îl chinuie tusea uscată,uneori apar dificultăţi în respiraţie.În cazuri aparte simptomele date se pot manifesta nu chiar atât de acut.Dacă pacientul suferă de alcoolism progresiv atunci sindromele aproape că nu se simt şi febra se ridică foarte rar.Când boala progresează ,ea se manifestă ca o intoxicaţie a organismului:apar greţuri,dureri de cap,stare generală de rău şi pierderea poftei de mâncare.

Diagnosticare

Roentghenul plămânilor arată pete mari întunecate care se manifestă doar la stadiul incipient al bolii.Dacă abcesul se va deschide atunci roentghenul va arăta o cavitate plină cu lichid.Când pacientului i se face bronhoscopia atunci aceasta arată schimbări în pereţii bronhiilor din cauza inflamaţiei care este foarte strâns legată cu abcesul în cauză.Analiza sângelui va arăta leicocitoza şi mărirea indicilor SOĂ.

Tratarea abcesului acut la plămâni,prognoze

Boala în cauză este foarte periculoasă când este delăsată.Pentru tratarea ei se indică atât terapia conservativă,cât şi intervenţia chirurgicală.Aşa sau altfel bolnavul este spitalizat şi i se face îndreptare în secţia de pulmunologie.Dacă e să vorbim despre tratarea conservativă atunci în cazul dat bolnavului i se indică un regim de pat .Timp de 10-30 de minute bolnavul trebuie să ia aşa numita poziţie de drenaj de câteva ori pe zi.Aceasta se face ca sputa să aibă posibilitatea de a se scurge.

Pacientului i se indică o terapie antibacteriană chiar şi un tratament cu antibiotice.La fel bolnavului i se indică introducerea antibioticelor în cavitatea abcesului.

Complicaţiile abcesului acut la plămâni

Complicaţiile abcesului acut pot fi următoarele:pleurezia purulentă,sângerările în plămâni şi pneumoempyema.