Abcesul

Abcesul este inflamarea ţesuturilor care duce la formarea unei cavităţi purulente.Această maladie poate apărea atît în ţesutul osos,subcutanat,muşchi la fel şi în organele care se află între ele.

Tipuri

S-au depistat mai multe tipuri ale maladiei în cuză. Unul dintre cele mai răspîndite tipuri este: abcesul apendicelui care apare în urma apendicelui acut. Această maladie se tratează strict numai în mod medicamentos,în cazul în care la pacient se va depista forma acută atunci va fi nevoie de o intervenţie chirurgicală.

La fel mai este cunoscut şi abcesul abdominal. De maladia în cauză suferă 40 de procente de pacienţi care cîndva au avut peritonită purulentă.

Dacă e să vorbim despre abcesul la pancreas atunci acesta se manifestă în felul următor:în pancreas se produce necroza ţesuturilor. Acest tip de boală se depistează în urma pancreatitei provocată de consumul în abuz de alcool.

Abcesul la splină este caracterizat prin apariţia inflamaţiei primare sau multiple însoţită de procesul inflamator.

Abcesul care se localizează în ţesuturile gingiilor se numeşte abces gingieval. El se formează în cazul în care la pacient se depistează buzunarul patologic dentogingival sau dacă pacientul şi-a traumat gingia.

Din cauza că în creier în urma abcesului dat nimereşte infecţia există riscul ca să se formeze un abces la creier. În substanţa coajei cerebrale se produce un proces inflamator.

Cauzele apariţiei

Cauzele ce duc la dezvoltarea maladiei date deseori apar din cauza unei infecţii care este provocată de stafilococ. Aceasta se întîmplă atunci cînd pacientul îşi traumează pielea. În acest caz se va depista sau un chist sau un furuncul. Aceasta mai poate apărea şi după o injectare în cazul în care nu s-au respectat regulile aseptice.

Semnele abcesului

Boala poate apărea pe orice organ,piele sau ţesuturi. Depistarea abcesului care a s-a localizat în organele interioare necesită o diagnosticare specială. Dacă e să vorbim despre abcesele care se văd pe din afară acestea se pot localiza pe piele sau muschi.

Simptome

Unul din cele mai importante simptome în cazul maladiei date este formarea unui nod tare şi înroşirea în jurul lui. Acest simptom este foarte dureros şi peste un timp oarecare apare o capsulă purulentă. Apar slăbiciuni,o stare feroce şi se ridică febra. Dacă la pacient s-a depistat un abces al organelor interioare,puroiul iese prin cavitatea organismului.

Diagnosticare

Pentru a depista un abces exterior nu întîmpinăm nici o dificultate, e mai greu să le depistezi pe cele interioare.Pentru aceasta medicul va prescrie următoarele analize: analiza sîngelui, ultrasonografia şi tomografia computerizată.

Tratare

Aproape în toate cazurile e imposibil de evitat intervenţia chirurgicală. Abcesul abdominal presupune drenajul percutanat sau puncţia. Acest tratament se efectuiază,utilizînd ultrasonografia. Tratarea locală presupune în sine manipulări atît igienice cît şi terapeutice.

Profilaxie

Pentru a evita asemenea maladie trebuie de respectat normele antiseptice şi aseptice. Trebuie de prelucrat foarte bine orice rană şi zgîrîietură.

Complicaţii

Cea mai periculoasă complicaţie a ţesutului moale e apariţia sepsisului. În afară de aceasta mai sunt şi alte complicaţii ca: progresia flegmonului,lezarea rafalelor nervoase, dezvoltarea nevritei.