Este o tumoare, care se dezvoltă din elemente ale organelor de smalț. De această tumoare, de obicei, suferă pacienții cu vârsta de patruzeci-șaizeci de ani.
Ameloblastoma maxilarului inferior
– este o tumoare benignă, care are o localizare maxilo-facială. Este o tumoare epitelială odontogenie. Semnificația termenului „ameloblastom” provine de la cuvântul „smalț”.
Tumorile odontogene ale fălcilor
Tumorile odontogenie sunt formațiunile, care progresează de la țesuturile care formează dinții. Printre acestea, se pot distinge tumorile, care apar rar: chistul dentar, ameloblastoma, odontoma și cementomul.
Tumorile de multe ori se formează în partea de jos a maxilarului. Ele se caracterizează prin proporțiile greșite ale feței, umflături. În acest caz mucoasa o lungă perioadă nu se modifică. Din timp în timp se atestă cazuri, când dentiția pacientul este deplasată.
Tabloul clinic
Vârsta bolnavilor, care suferă de aceste tumori, pot fi diferite: de la 11-20 până la 60 de ani.
Simptomele
Manifestarea inițială a acestei boli poate fi neobservată pentru pacient. Ea se developează doar la o radiografie. Cât timp această boală decurge asimptomatic – depinde de plasarea tumorii, de modul de creștere. Osul, care este atacat de tumoare, devine din ce în ce mai gros, fața se deformează. Dacă vorbim despre cavitatea bucală, atunci medicul poate observa, că procesul alveolar e în creștere.
Diagnosticul
Pacientul trebuie să facă o radiografie, pentru ca medicul să identifice această tumoare.
Tratamentul
Ameloblastoma în toate cazurile necesită intervenție chirurgicală .