Ateroscleroza arterelor renale

Ateroscleroza arterelor renale conduce la ischemie renală persistentă și la o presiune arterială ridicată stabilă, care este dificil de normalizat prin medicamente antihipertensive.

Cauzele bolii

Există două motive pentru apariția bolii:

  • predispoziție genetică;
  • consecințele ecologice ale habitatului poluat.

Simptomele

Boala este teribilă deoarece, în unele cazuri, poate să apară fără simptome vizibile. Dar în cele mai multe cazuri, îngustarea arterelor renale datorată formării plăcilor ateroscleroze în ele, este exprimată prin hipertensiune arterială secundară.

Când boala afectează o arteră renală – aceasta conduce la o dezvoltare lentă a bolii și la creșterea tensiunii arteriale. Dacă ateroscleroza afectează simultan două vase de sânge, boala se dezvoltă la fel de rapid ca hipertensiunea malignă, cu o deteriorare semnificativă a stării de sănătate a pacientului.

Diagnosticul

Diagnosticul bolii poate fi stabilit prin ascultarea zgomotului sistolic deasupra locului îngustării vasului de sânge. Analiza de urină arată scăderea proteinuriei, în sedimentele sale – celule roșii singulare de eritrocite şi proteine serice coagulate.

Tratamentul

Intervenția chirurgicală este o metodă unică în lupta împotriva bolii, în caz de contraindicaţii, pacientului îi este prescrisă terapia antihipertensivă.