Agrafia

Agrafia este o boală, care se formează în cazul, în care cortexul creierului este afectat. Ea se manifestă ca o tulburare sau pierdere a abilității de a scrie. În același timp, se păstrează abilitățile mentale, coordonarea mâinilor.

Tipurile bolii

Există mai multe tipuri:
• amnestică, care se caracterizează prin faptul, că pacientul întâmpină dificultăți atunci când scrie sub dictare. Un copil poate schimba ordinea literelor în cuvinte, să înlocuiască cuvintele;
• micul pacient nu este capabil să realizeze ce poziție ar trebui să aibă mâna înainte de a începe să scrie. Deseori se întâmplă că scrie anumite litere într-o imagine de oglindă;
• agrafia ce se manifesta prin defectele auzului fonemic.

Simptomele

Agrafia se manifestă prin repetarea erorilor persistente de scriere: denaturarea și substituirea de litere, cuvinte, încălcarea scrierii unor cuvinte individuale într-o propoziție.

Diagnosticarea

Depistarea maladiei nu e dificilă. Medicul-neurolog stabileşte uşor diagnoza. La început depistează zona afectată a creierului și apoi investighează cauza acestei leziuni.
Există diferite metode de cercetare neurologică, care ajută la determinarea acestei boli. Printre acestea – imagistica prin rezonanță magnetică, fluoroscopia craniului, encefalograful ECHO.

Tratamentul

Boala necesită tratament complex. Pacientului i se prescriu medicamente și se recomandă o terapie cu exerciții fizice. Un copil ar trebui să viziteze un psihoterapeut și un logoped. O altă metodă de tratament este terapia muzicală.

Profilaxia

Pentru a evita această boală, sunt necesare exercițiile de vorbire şi de dezvoltare a capacităților de exprimare a gândurilor.