Boala lui Reiter

Boala lui Reiter este o maladie a genezei infecțioase, care este transmisă sexual. Boala se caracterizează prin afectarea ochilor, organelor sistemului genito-urinar în combinație cu afectarea sistemului osteoarticular.

Cauzele

Boala lui Reiter apare ca urmare a infecției cu anumite tipuri de hlamidie. Microorganismele afectează în majoritatea cazurilor zonele mucoase ale corpului, penetrând prin organele sistemului reproducător. De asemenea, prin organele genitale boala afectează și a alte organe.
Boala e specifică pentru ambele sexe, dar cel mai adesea este diagnosticată la bărbați la o vârstă fragedă. Hlamidia poate să nu se simtă mult timp, ceea ce duce ulterior la condiții și exacerbări recurente, precum și la tipul cronic al bolii.

Simptomatologia

Perioada de incubație durează de la 7 la 14 zile. Boala începe cu uretrita, care este însoțită de senzații dureroase atunci când urinează. Există cazuri în care inflamația are loc fără semne speciale și se poate manifesta numai în analiza de laborator a urinei.
După o săptămână sau două, durerea apare în articulațiile mari, cel mai adesea în genunchi. Pielea articulației inflamate se înfierbânte. În timp, durerea devine mai pronunțată, iar pielea se edimează.
După un timp, aceleași simptome apar și la celălalt genunchi. Potrivit statisticilor, în medie, pe întreaga perioadă a procesului inflamator, sunt afectate patru – cinci articulații.

Principalele simptome ale bolii lui Reiter:
• slăbiciune generală;
• febră;
• conjunctivită;
• la bărbați, pielea este afectată de leziuni ulceroase pe penis și pe mucoasa orală;
• apariția unor pete de culoare roșie pe palme, picioare sau pe întregul corp, în locul cărora se formează cruste cu îngroșire;
• înfrângerea plăcii unghiilor, unghiile fragile.

Adesea, boala lui Reiter este gravă și greu tratabilă. În jumătate din cazuri, pot apărea focare recurente, iar într-un sfert din cazuri boala devine cronică, ceea ce duce la complicații, inclusiv la dizabilitate.Diagnosticul bolii este făcut de un medic infecționist.

Tratamentul

Dacă este tratată o singură persoană din cuplu, boala lui Reiter devine cronică. Pentru tratamentul eficient, este necesar să se trateze în același timp atât pacientul, cât și partenerul său.

Profilaxia

Măsurile preventive:
• un partener sexual stabil;
• utilizarea contracepției;
• educația sexuală de la o vârstă fragedă.