Bronşita acută la copii

Bronşita acută la copii este o boală destul de gravă a mucoasei bronhiilor ce poartă un caracter inflamator. Maladia are un caracter sezonier şi de regulă se acutizează primăvara şi toamna.

Cauzele maladiei

Boala afectează cel mai frecvent mucoasa căilor respiratorii inferioare. Mai întîi boala afectează gîtul, apoi infecţia coboară mai jos şi afectează mucoasa bronhiilor, începînd cu zonele mai mari şi terminînd cu cele mai mici.

Cauza apariţiei bronşitei pot fi bacteriile, care, nimerind în căile respiratorii sunt capabile să provoace maladia în cauză. De exemplu dacă în timpul mîncării micuţul vorbeşte în căile lui respiratorii poate nimeri o bucăţică de pîine, mîncare sau detalii din o oarecare jucărie.

Copilul expulzează corpurile străine prin tuse sau aceasta o face medicul, dar infecţia lăsată în urma pătrunderii acestora poate rămîne şi deveni cauza apariţiei bronşitei acute la copii.

Boala mai poate fi provocată şi de următoarea cauză: în căile respiratorii nimereşte în acelaşi timp atît infecţia virală cît şi cea bacterială.

Inhalarea substanţelor toxice, evaporarea benzinei şi a fumului poluat la fel pot contribui la apariţia la copii a bronşitei cronice.
La fel boala în cauză mai poate fi provocată şi de diferiţi alergeni. Aceasta cel mai des se întîmplă cu acei copii care sunt sensibili la diferiţi alergeni.

Bronşita ne mai poate semnala şi despre faptul că persistă defectele înnăscute ale căilor respiratorii sau infecţiile parazitare.

Simptome

La bonav se observă ridicarea febrei, se înrăutăţeşte starea generală a organismuli, încep atacurile de tuse uscată şi apare enfizema. Mai întîi se aud crepitaţii uscate, apoi acestea trec în umede. Simptomele maladiei în cauză la copiii de vîrstă mică sunt foarte greu de diferenţiat de pneumonia la un stadiu incipient.

Tratament

Boala durează circa una-două săptămîni; în cazul în care boala este cronică tratarea va fi mai îndelungată. Recidiva se repetă de cîteva ori pe an şi poate decurge fără spasmele bronhiilor. Recidivele cel mai des sunt legate de faptul că există focarul de inflamare ce are un caracter cronic.