Migrenă abdominală este o boală însoțită de un atac de durere fără localizare clară. Adesea e însoțită de crampe clonice în mușchii peretelui abdominal anterior. Gastricul gastric este adesea observat la copii și băieți adolescenți /băieți/, dar se depistează și la persoanele de vârstă mijlocie.
Migrenă abdominală la copii
Boală afectează adesea copiii mici. Maladia e considerată periculoasă la vârsta cuprinsă între 5 și 10 ani. La 14 ani convulsiile se diminuază sau dispăr cu totul. Boala se manifestă nu numai cu dureri de cap, ci și cu dureri în abdomen.
Ce simt copiii care au avut un atac de migrenă abdominală?
Fără motive apar de tăieturi, copilul simte greață, pot apărea vomitările. Părinții trebuie să poată recunoaște simptomele bolii. Cauza bolii uneori e deficil de determinat.
Printre pricinele principale ale migrenei abdominale la copii e considerată cea a alimentației dezechilibrate, metabolismului necorespunzător, suprasolicitării copilului sau a unei circulații sanguinice slabă.
Migrenă abdominală la adulți
La adulți, migrena dată se diagnosticiază extrem de rar, însă, conform rezultatelor studiului, femeile suferă de aceasta mai des decât bărbații. De asemenea, este posibilă predispoziția genetică față de această boală.
Migrenă abdominală la adolescenți
E bine știut, că toate sistemele corpului și organele corpului se dezvoltă în copilărie și adolescență. Anume în acea perioadă corpul uman se adaptează la diferiți factori externi .Aceste procese nu totdeauna decurg ușor. Adolescenții se pot plânge de atacurile de migrenă abdominală. Unul dintre cei mai importanți factori , care provoacă disconfort, este maturizarea sexuală. Fiecare organismreacționează la aceste schimbări în mod diferit, dar dupătraversarea perioadei de pubertate, criza afecțiunii poate dispărea.
Simptomele migrenei abdominale
Unul dintre simptomele acestei boli este durerea , care se concentrează în zona ombilicului. Pacientul simte greață, are vomă sau diaree, devine palid. de Durata accesuluif e de la treizeci minute pînă la cîteva ore, în unele cazuri durerile persistă chiar și mai multe zile.
Există, de asemenea, combinații ale maladiei date cu cefalgia migrenă. Spre exemplu, apariția, în același timp, a durerii abdominale și a celei cefalalgice.
Cauzele apariției migrenei abdominale
Potrivit statisticii, această boală o pot face persoanele predispuse la ea la nivel genetic. Acest lucru se depistează atunci, când apar condiții favorabile pentru declanșarea maladiei. Printre acestea – stresul constant, anumite modificări hormonale, consecință administrării unora medicamente hormonale.
Se menționează și influența factorilor externi – schimbarea bruscă a zonele climaterice, lipsa somnului, perturbarea sistemului nervos central și endocrin.
Diagnosticul migrenei abdominale
Pentru a depista această boală, trebuie să țineți cont de următorii factori:
- legătura durerii abdominale cu a celei de cap, caracteristică unei migrene,
- vârstă tânără,
- efectul terapeutic al medicamentelor anti-migrena,
- o creștere a ratei fluxului sanguin liniar în aorta abdominală constatat prin dopplerografie.
Profilaxia (medicamentală, nu medicamentală)
Medicamentul trebuie să fie prescris de un medic pentru prevenirea migrenelor abdominale, care va ține cont de factorii care provoacă boala. De asemenea, trebuie de cunoscut caracteristicile personale și emoționale ale organismului și acele boli, care însoțesc migrenele abdominale.
De regulă, pentru tratarea migrenelor abdominale se prescriu blocanți ai canalelor de calciu, antidepresive și sedative.
E important ca metodă de profilaxie să nu se creeze situașii, care predispun la provocarea maladiei date. Pacienșilor li se recomandă:
- să-și normalizeze ritmil de somn și veghere;
- să renunțe la citriși și ciocolată,
- e necesar să -și schimbe modul de viață: să excludă eforturile fizice și starea emoțională excitantă, să resperte un regim alimentar adecvat ( e obligatoriu de a micșora cantitatea sau a renunța în totalitate la ciocolată, cacao, condimente alimentare.
Tratamentul migrenei abdominale
Pentru a vindeca această boală e necesar de respetat un regim leger fizic. În practica medicală se utilizează și preparate medicamentoase: sedative, analgezice, antimigraine. Dacă a existat un atac de migrenă abdominală, pacientului ar trebui să i se creeze o atmoseră de confort într-o cameră întunecată și bine ventilată. Pacientului i se recomandă un masaj usor la cap, precum si pansamentel calde sau reci.