Migrenă abdominală

Migrenă abdominală este o boală însoțită de un atac de durere fără localizare clară. Adesea e însoțită de crampe clonice în mușchii peretelui abdominal anterior. Gastricul gastric este adesea observat la copii și băieți adolescenți /băieți/, dar se depistează  și la persoanele de vârstă mijlocie.

Migrenă abdominală la copii

Boală afectează adesea copiii mici. Maladia e considerată periculoasă la vârsta cuprinsă între 5 și 10 ani. La 14 ani convulsiile se  diminuază sau  dispăr cu totul. Boala se  manifestă nu numai cu dureri de cap, ci și cu dureri în abdomen.

Ce simt copiii care au avut un atac de migrenă abdominală?

Fără motive apar  de tăieturi, copilul simte greață, pot apărea vomitările. Părinții trebuie să poată recunoaște simptomele bolii. Cauza bolii uneori e deficil de determinat.

Printre pricinele principale ale migrenei abdominale la copii e considerată cea a alimentației dezechilibrate, metabolismului necorespunzător, suprasolicitării copilului sau a unei circulații sanguinice slabă.

Migrenă abdominală la adulți

La adulți, migrena dată se diagnosticiază extrem de rar, însă, conform rezultatelor studiului, femeile suferă de aceasta mai des decât bărbații. De asemenea, este posibilă predispoziția genetică față de  această boală.

Migrenă abdominală la adolescenți

E bine știut, că toate sistemele corpului și organele corpului  se dezvoltă în copilărie și adolescență. Anume în acea perioadă corpul uman se adaptează la  diferiți factori externi .Aceste procese nu totdeauna decurg ușor. Adolescenții se pot plânge de atacurile de migrenă abdominală. Unul dintre cei mai importanți factori , care provoacă disconfort, este maturizarea sexuală. Fiecare  organismreacționează la aceste schimbări în mod diferit, dar dupătraversarea perioadei de pubertate, criza afecțiunii poate dispărea.

Simptomele migrenei abdominale

Unul dintre simptomele acestei boli este durerea , care se concentrează  în zona ombilicului. Pacientul simte greață, are  vomă sau diaree, devine palid. de  Durata accesuluif e de la treizeci  minute pînă la cîteva  ore, în unele cazuri durerile persistă  chiar și mai multe zile.

Există, de asemenea, combinații ale maladiei date cu cefalgia migrenă. Spre exemplu, apariția, în același timp, a durerii abdominale și a celei cefalalgice.

Cauzele apariției migrenei abdominale

Potrivit statisticii, această boală o pot face persoanele predispuse la ea  la nivel genetic. Acest lucru se depistează atunci, când apar condiții favorabile pentru declanșarea  maladiei. Printre acestea – stresul constant, anumite modificări hormonale, consecință administrării unora medicamente hormonale.

Se menționează și influența factorilor externi – schimbarea bruscă a zonele climaterice, lipsa somnului, perturbarea sistemului nervos central și endocrin.

Diagnosticul migrenei abdominale

Pentru a depista această boală, trebuie să țineți cont de  următorii factori:

  • legătura durerii abdominale cu a celei de cap, caracteristică unei migrene,
  • vârstă tânără,
  • efectul terapeutic al medicamentelor anti-migrena,
  • o creștere a ratei fluxului sanguin liniar în aorta abdominală constatat prin dopplerografie.

Profilaxia (medicamentală, nu medicamentală)

Medicamentul trebuie să fie prescris de un medic pentru prevenirea migrenelor abdominale, care va ține cont de factorii care provoacă boala. De asemenea, trebuie  de cunoscut caracteristicile personale și emoționale ale organismului și acele  boli, care însoțesc migrenele abdominale.

De regulă,  pentru  tratarea migrenelor abdominale se prescriu blocanți ai canalelor de calciu, antidepresive și sedative.

E important ca metodă de profilaxie să nu se creeze situașii, care predispun la  provocarea maladiei date. Pacienșilor li se recomandă:

  • să-și normalizeze  ritmil de somn și veghere;
  • să renunțe la citriși și ciocolată,
  • e necesar să -și schimbe modul de viață: să  excludă eforturile fizice și starea emoțională excitantă, să resperte un regim alimentar adecvat  ( e obligatoriu de a micșora  cantitatea sau a  renunța în totalitate  la ciocolată, cacao, condimente alimentare.

Tratamentul migrenei abdominale

Pentru a vindeca această boală e necesar de respetat un regim leger fizic. În practica medicală se utilizează și preparate medicamentoase: sedative, analgezice, antimigraine. Dacă a existat un atac de migrenă abdominală, pacientului ar trebui să i se creeze o atmoseră de confort într-o cameră întunecată și bine ventilată. Pacientului i se recomandă  un masaj  usor la cap, precum si  pansamentel calde sau reci.