Melanomul

Melanomul este un neoplasm malign în corpul uman, care se poate forma la orice vârstă. Melanomul de piele este un tip de cancer de piele, care se formează din melanocitele stratului epidermal în pielea normală și nevi pigmentați. Dezvoltarea rapidă a acestora conduce la faptul că melanomul afectează nu numai pielea, ci și organele interne, precum și sistemul osos.

Spre deosebire de cancerul de piele, melanomul e de zece ori mai puțin frecvent și reprezintă aproximativ un procent din această boală în rândul tumorilor maligne. În ultimii ani, incidența bolii a crescut semnificativ. Femeile se îmbolnăvesc mai frecvent decât bărbații. Potrivit statisticilor, melanomul este diagnosticat la vârsta de treizeci – treizeci și nouă de ani, dar se pot îmbolnăvi și copiii de orice vârstă.

Cauzele

Cea mai favorabilă condiție pentru dezvoltarea melanomului sunt nevii, care sunt traumați. De asemenea, melanomul poate fi format în prezența petelor de pigment, care sunt situate:
• pe spate;
• în zona antebrațului;
• pe picioare;
• în zonele deschise ale corpului.

Tipurile

Formele pigmentare

Nevi au aproape 90% dintre persoane. În funcție de stratul cutanat în care se formează melanomul, se disting următoarele tipuri:
• epidermo-dermică (frontieră);
• intradermic (mixt).
Cele mai periculoase sunt tumorile din nevi epidermo-dermali. La exterior astfel de formațiuni seamănă cu noduli de culoare neagră, gri-negru sau maro, cu o suprafață uscată și netedă, pe care practic nu există păr.

Nodulii se pot ridica ușor deasupra suprafeței pielii sau pot fi complet plați. Sunt nedureroși. Consistența acestor noduli este moale și elastică, dimensiunile fiind determinate de la câțiva milimetri până la un centimetru în diametru.
Nevul de frontieră este situat în regiunea gâtului, pe cap, extremitățile superioare și inferioare, dar poate apărea și pe corp.

Anterior sa credea, că intervenția chirurgicală pentru această boală este periculoasă, dar în practică s-a dovedit a fi o opinie eronată. Astăzi, mulți medici consider, că eliminarea chiar și tumorilor limită în regiunile țesuturilor sănătoase poate asigura recuperarea și este o prevenire eficientă a apariției melanomului.

Se recomandă îndepărtarea nevilor, care se află pe tălpi, unghii, în zona preanală și acelea, care prin structura lor sunt limitate și sunt susceptibile de a fi lezate.
De asemenea, foarte periculoase sunt melanoamele, care apar ca urmare a petelor pigmentare la pacienții deja în vârstă. Principalii factori de risc sunt considerați dozele mari de radiații ultraviolete, traume, restructurarea organismului la nivel hormonal, predispoziție ereditară la melanoame și xerodermia pigmentară.

Melanomul: semnele

Semnele, care indică formarea unei forme maligne de nevi pigmentați:
• compactarea și mărirea dimensiunii;
• proeminența uneia dintre secțiunilor compusului de țesut;
• creșterea uniformă a formărilor de pigment pe suprafața pielii;
• întărirea sau slăbirea pigmentării nevi;
• sângerări, crăpări sau ulcerații superficiale cu formarea de cruste caracteristice;
• roșeață, pigmentare și non-pigmentare a corzilor, infiltrarea compușilor țesuturilor care înconjoară un nevus;
• umflarea ganglionilor limfatici.

Melanomul: simptomele

Simptomele melanomului se caracterizează prin prezența nevusului care se caracterizează prin:
• proeminența deasupra suprafeței pielii;
• schimbarea culorii;
• suprafața umedă și sângerândă, care cauzează disconfort.
Simptomele de mai sus indică faptul, că este necesar să solicitați prompt sfatul unui oncolog.

Răspândire

O diferență caracteristică între melanom și cancerul de piele e că melanomul nu este, de obicei, localizat pe față. În majoritatea cazurilor, astfel de neoplasme apar pe picioare, uneori pe corp (aproximativ 20-30% din cazurile de boală), mâini (de la 10 la 15%) și 10-20% pe gât și cap.
Creșterea melanomului se formează prin germinarea compușilor de țesut, care îl înconjoară, precum și prin metastazarea tipului hematogen și limfogen.
Creșterea melanomului are loc în trei direcții:
• deasupra pielei;
• pe stratul epidermal de suprafață și în profunzime;
• germinarea treptată prin stratul dermal și țesutul subiacent.

Dacă distribuția de funii este profundă, atunci predicția nu este foarte favorabilă.

Metastazele

Melanoamele se caracterizează prin formarea de metastaze timpurii. Adesea, astfel de leziuni prezintă afectări ale ganglionilor limfatici de tip regional. În cazul ganglionilor limfatici, metastazarea localizării la distanță se produce mult mai rar.
De regulă, metastazele penetrează pielea și se caracterizează prin formarea de erupții mici, multiple și ușor crescute, de culoare maro sau negru, deasupra suprafeței pielii. Metastazele hematogene pot apărea în orice organ al corpului uman, dar cel mai adesea afectează plămânii, ficatul, glandele suprarenale și creierul.

Diagnosticarea

Stadiul inițial poate fi diagnosticat cu ajutorul unui examen special pentru a confirma sau a exclude acest diagnostic. Pentru început, medicul trebuie să cunoască istoria apariției, dezvoltării bolii, să clarifice toate semnele bolii și să stabilească eventualii factori de risc.
În continuare, este necesar să se determine dimensiunea, forma, culoarea și starea compușilor de țesut din jurul neoplasmului care a apărut pe epidermă. Un factor foarte important este determinarea prezenței sângerării sau a descărcării umede din neoplasmul, care a apărut.

În procesul de examinare a corpului, este foarte important să cercetăm petele și alunelele, care sunt pe corp, deoarece acestea pot fi dovezi ale cancerului de piele. De asemenea, este important să examinăm ganglionii limfatici în zona inghinală și în axile, pe gât. Trebuie de examinați minuțios ganglionii limfatici, care se află în apropierea focarului periculos, deoarece pot fi afectați de un neoplasm malign.

Dacă bănuiți că aveți o boală cu melanom, trebuie să efectuați imediat o examinare a regiunilor suspecte ale pielii. Pentru a face acest lucru, trebuie să faceți o biopsie a epidermului, după care materialul colectat trebuie examinat cu atenție cu ajutorul unui microscop.

Unele forme de melanoame pot crește foarte rapid și un pacient poate avea noduli tumorali mari în ganglionii limfatici, plămânii, creier, tractul gastro-intestinal, ficat, dar concentrarea primară poate fi de dimensiuni mici.

Această caracteristică a răspândirii tumorilor poate fi diagnosticată ca o altă formă de tumoare. De exemplu, melanomul cu metastaze pulmonare poate fi definit ca stadiul inițial al cancerului pulmonar. Prin urmare, este foarte important să se stabilească diagnosticul corect, deoarece tratamentul unui neoplasm malign de diferite forme se realizează prin metode diferite.

Tratamentul

Boala dată în oncologie are o rată ridicată a mortalității, deoarece acest neoplasm metastazează foarte repede. Prin urmare, fiecare etapă a bolii are un tratament specific.

Etapele și caracteristicile tratamentului

Prima etapă

La acest stadiu, se produce îndepărtarea chirurgicală a melanomului, care se limitează la țesutul sănătos. Mărimea pieii sănătoase excizate depinde de profunzimea melanomului afectat.

Etapa a doua

În a doua etapă a bolii tratamentul suplimentar este completat cu Alfa-interferon sau alte medicamente, ceea ce face posibilă reducerea probabilității de sindrom recurent. Dacă bănuiți că un melanom al ganglionilor limfatici ai tipului de santinelă, care se află în apropierea tumorii, trebuie să efectuați o biopsie a unuia dintre noduri și cu un rezultat pozitiv (infecție), nodurile care rămân ar trebui eliminate.

Etapa a treia

La această etapă, pe lângă îndepărtarea tipului primar de tumoare, se efectuează excizia tuturor ganglionilor limfatici aflați în apropiere. Foarte des, tratamentul cu Interferon face posibilă amânarea sindromului recidivant al bolii de ceva timp. Dacă există mai multe tumori, ele trebuie eliminate. Dacă acest lucru nu este posibil, se administrează vaccinul BCG sau interferonul, care sunt injectate direct în tumoare.
Chimioterapia, radioterapia și imunoterapia pot fi metode eficiente pentru tratarea melanomului, atât individual cât și în combinație. La această etapă, o altă metoda mai bună nu a fost încă dezvoltată.

Etapă a patra

În acest caz tratamentul este imposibil. Intervenția chirurgicală face posibilă îndepărtarea numai a metastazelor sau a nodurilor mari cu tumori din organele interne, în funcție de locația lor. Radiația și terapia chimică sunt de asemenea necesare. La tratarea pacienților în cea de-a patra etapă, chimioterapia are puține posibilități, va contribui numai la reducerea tumorilor până la șase luni. Imunoterapia va ajuta la ameliorarea stării pacientului și la îmbunătățirea ușoară a nivelului vieții sale prin extinderea acesteia timp de mai mulți ani.

Melanom recurent

Tratamentul depinde de neoplasmul primar și de metodele de tratament efectuate. În cazul sindromului local recurent, intervenția chirurgicală este necesară, ca în cazul melanomului formei primare. Dacă recidiva este formată în ganglionii limfatici, atunci aceștea sunt îndepărtați chirurgical. La prezența metastazelor îndepărtate, tratamentul este prescris la fel ca în a patra etapă.