Aerosinuzita

Maladia se caracterizează prin procese inflamatorii în sinusurile paranazale, care apar ca urmare a schimbărilor bruște ale presiunii atmosferice a mediului. Cel mai adesea boala se dezvoltă la piloți, lucrătorii din barocamere.

Cauzele

Cauza principală a aerosinuzitei este dezechilibrul dintre presiunea barometrică cu cea internă la nivelul sinusurilor, care apare în procesul inflamării membranelor mucoase nazale și sinusurilor. Starea dată duce la o îngustare a părții frontal-nazale sau a intrării în sinusurile maxilare.

Simptomatologia

Maladia apare ca urmare a obstrucționării deschiderii sinusurilor inferioare la persoanele cu astfel de boli concomitente, cum ar fi:

  • rinita alergică;
  • deformarea septului nazal;
  • rinita hipertrofică.

Mai des este diagnosticată în sinusurile frontale, mai rar – în maxilarele superioare.
Simptomele:

  • severitate, compresie și durere acută în zona sinusurilor afectate;
  • dureri de cap;
  • dereglări în procesul respirației pe nas.

Diagnosticarea

Metoda optimă e de a face o investigaţie cu razele X, care vă permite de a preciza boala, iar uneori, de a releva acumularea de lichid, stabilind nivelul lui.

Tratamentul

Eforturile sunt îndreptate la restabilirea respirației pe nas, precum și a normalizării permeabilităţii canalelor de ieșire ale sinusurilor paranazale. Ca măsură preventivă, medicii recomandă să se abțină de la zboruri cu avionul, să evite aflarea în barocamere până când respirația nazală va fi restabilită în totalmente.