Această infecție afectează membranele mucoase ale tractului respirator superior. De asemenea, pot fi afectaţi ochii și intestinele.
Simptomele
Perioada de incubație durează de la trei la șase zile. Pacienții adulţi au forma bolii, denumită ARVI. Există disconfort în gât, tuse, pot fi dureri de cap, oboseală totală. Unul dintre semnele importante de infecție cu adenovirus este o tuse, care se manifestă prin atacuri.
Formele
Boala are mai multe forme (fiecare dintre ele afectează un anumit sistem de organe sau organisme). Ele sunt: afectarea nazofaringelor, bronhiilor, faringei și mucoasei. Ochii și plămânii sunt de asemenea afectați.
Motivele
De modalitatea de transmitere a acestei boli depinde dezvoltarea ei. Persoană, care deja suferă de această boală, de asemenea, un individ purtător de virus, dar însuși nu are această boală, sunt sursele de infecţie.
Conform felului de răspîndire adenovirusurile sunt de tipul: prin aer, oral și fecal.
Infecția la copii
Organismul copilului nu este încă suficient de rezistent la infecție, astfel boală apare la 25-40% dintre pacienții cu trahee și leziuni bronhice și, uneori, plămâni. Un simptom sever este o febră, precum şi o tuse.
Infecția la adulți
Boală la adulți poate debuta cu febră, dureri de cap. Este posibilă voma, scurtarea respirației, tuse severă, sindromul de astm.
Diagnosticarea
Pentru un diagnostic corect, medicul examinează pacientul. Acestuia îi este dificil să respire prin nas, curge nasul, gâtul este inflamat. Pentru a diagnostica această boală se utilizeze metoda ELISA și PCR.
Tratamentul
Se poate de vindecat acasă. Pacientul trebuie să fie într-o cameră bine aerisită. În unele cazuri – izolat. E necesară o dietă echilibrată, odihnă în pat, inhalare, vitamine. Dacă apar complicații, medicii prescriu antibiotice.
Complicații și consecințe
Boala face complicații de felul – pneumonie,amigdale, sinuzită, otită, afectarea diferitelor organe, inclusiv rinichii, ficatul.