Polipii nazali

Țesutul limfoid, care progresează în tractul respirator superior, se numește adenoid. Pentru el, creșterea amigdalelor nazofaringiene este caracteristică.

Dezvoltarea bolii

Adesea această boală afectează copiii cu vârste cuprinse între trei și zece ani. Reprezentanții vârstelor mai mature nu sânt afectaţi atât de frecvent. De ce apar adenoidele? În primul rând, apariţia lor e provocată de viruși (gripă, rujeolă). De asemenea, cauza formării acestei boli reprezintă procese inflamatorii, care sunt cronice. Acestea includ boli cum ar fi faringita și rinita.

Gradele adenoizilor

Există 3 grade de dezvoltare a acestei boli. Primul este caracterizat prin creșterea amigdalelor faringiene, care închid segmentul superior nazofaringian. Al doilea –amigdala creşte în dimensiune şi închide 2/3 din înălțimea pasajelor nazale. Gradul trei – forma cea mai grea, deoarece adenoizii pot acoperi toată înălțimea pasajelor nazale.

Consecințele tratamentului întârziat al adenoidelor

Această boală întrerupe circulația aerului și determină stagnarea mucoasei nazale, precum și a sinusurilor. Pacientul suferă de o răceală cronică și, de asemenea, suferă de inflamare a urechilor. Destul de ciudat, dar respirația cu nasul influenţează creșterea scheletului facial: se formează o mușcătură incorectă, expresia feței se schimbă. De asemenea, mucusul, care este secretat din nas, provoacă iritarea pielii.
Consecințele adenoidelor sunt angina și bronșita. În cazul unui grad sever al acestei boli, pacientul poate avea o schimbare de voce.

Diagnosticarea

Această boală trebuie tratată, indiferent de stadiul în care progresează. Dacă pacientul are simptome de adenoizi e necesară adresarea la un medic LOR, care va efectua un examen și va prescrie tratamentul.

Tratamentul adenoidelor

În cazul în care pacientul are primul grad de boală, medicul prescrie un tratament de tip conservator: pacientul va trebui să picure în nas o soluție – 2% de protargol, să ia vitaminele C și D.

În etapele ulterioare este recomandată adenotomia – o operație. Dar această intervenție nu e necesară în toate cazurile, deoarece operația chirurgicală trebuie efectuată în funcție de anumite indicații. De exemplu, se agravează auzul, este dificil să respire prin nas, în unele cazuri când apar tulburări de vorbire.

Ce fel de anestezie e utilizată în timpul intervenției – locală sau generală – este decizia medicului curant.