Masochismul

Maladia este definită ca perversiune sexuală ce constă în a căuta plăcere în suferințe psihice și morale, produse de partener. În realitate acceptarea unor suferințe de la partener sau de la comunitate nu se întâlnește numai în sfera sexualității. Este considerat masochist cel ce găsește plăcere în propria suferință, în decădere și umilire.

Masochismul apare în copilărie ca o inversare a sadismului (activitate transformată în pasivitate) și o reîntoarcere spre propria persoană. Freud arăta de altfel că, la origine, sadismul vizează mai degrabă umilirea sau dominarea celuilalt. Tocmai prin inversarea masochistă senzația de durere se poate lega de excitația sexuală. Masochismul infantil cedează, în general, refulării.

El subzistă în inconștient sub forma unor fantasme.
Masochism (algomania, algofilia) e o patologie sexuală. Pentru prima dată această perversiune sexuală a fost descrisă de către scriitorul din Austria Sacher-Masoch, de unde și denumirea acestei stări de boală.

Cauzele masochismului

Cei mai mulți experți sunt de părere, că durerea fizică – nu este un scop în sine. Natura masochismului e dorința de a se supune voinței altcuiva, să simtă puterea deplină a partenerului, să se bucure de sentimentul de neputință. Acest lucru se poate datora faptului, că odată simţită această slăbiciune și supunere față de violență şi pedeapsa inevitabilă, care nimiceşte personalitatea, a lăsat o amprentă de neșters în minte şi a devenit model al sentimentelor sexuale.

Evenimentele au determinat nu numai alegerea ulterioară a partenerului sexual, dar şi felul de sex. Femeia, în acest caz e partener sexual pasiv, deoarece inițiativa intimității sexuale, în cele mai multe cazuri, este un bărbat, iar în acțiunile sale sunt elemente de sadism.
Din aceasta rezultă, că sexualitatea feminină, în cele mai multe cazuri, poartă o anumită tendință masochistă, manifestată în diferite moduri și uneori nepercepute chiar şi de ea.
Viața sexuală, care nu răspunde scenariului masochistului, nu-l aranjează. Satisfacţia vine doar cu fanteziile erotice in timpul actului sexual sau atunci, când aleg un partener, ce corespunde gustului masochistului.

Atracţia faţă de masochism depinde extrem de mult de partenerul sexual: el face tot posibilul să nu-l piardă pe cel, care-l domină și îi umilește, aducându-i astfel o mare plăcere victimei.

Formele de masochism

Freud a evidențiat trei forme de masochism:
• masochismul moral;
• erogenous masochism;
• masochismul feminin.

Prima formă include o nevoie constantă de pedeapsă sau suferință, pierderi şi eșecuri, dureri și degradări. Maladia e dificil de tratat, deoarece pacientul, în cele mai multe cazuri, nu vrea să renunțe la suferințele nevrotice.

Forma erogenous masochism e condiționată biologic și constituțional.
Masochismul feminin apare la ambele sexe, acesta este însoțit de fantezii, în care o persoană este plasată în situația femeii.

Dintre soiurile de perversiune sexuală experții disting masochismul mental, care se manifestă în faptul că, în imaginaţia pacientului există diferite scene (amenințarea cu violența sexuală, scene umilitoare, comise în public etc.). Acest lucru se termină, în cele mai multe cazuri, cu orgasm.

Masochismul simbolic – e o patologie sexuală adesea de neînțeles, în acest caz, acțiunile individului nu pot fi prezise. Există cazuri, când un bărbat căsătorit, o dată pe lună, venind acasă, îşi ruga soţia să-l întâmpine cu cuvintele: „Ascunde-te, acuşi vine acasă soțul meu.“ După aceste cuvinte, femeia îl ascundea pe balcon sau în dulap, or îl lăsa singur într-o cameră.

După ceva timp, femeia îl „elibera“, și el din asta avea o plăcere de nedescris.
Cercetătorii au descoperit, că masochistul nu caută durere și umilință: acestea nu-i sunt pe plac, la fel cu toți oamenii normali. El caută pur și simplu să-şi intensifice durerea, ca, odată ce ea va trece, să se bucure pe deplin de lipsa acesteia. Pacientul simte plăcerea nu din durerea fizică, ci din violența și umilința psihologică.

Masochiştii, în esență, în majoritatea cazurilor, sunt persoane cu un comportament adecvat, nu se deosebesc de indivizii normali, dar uneori se întâlnesc şi persoane complet degradate.
Sadismul și masochismul sunt legate. Freud credea, că masochismul e derivat al sadismului. Că aceeași persoană are trăsături sadice și masochiste şi ele sunt legate în mod inextricabil.

Masochismul (denaturare) nu poate fi considerat fenomen normal, dar această abatere sexuală are dreptul să existe, cu condiția, că sadomazochismul să nu dăuneze sănătății și vieții unui partener sexual, care are rolul de umilit, nu va trece limitele pragului de durere și nu va încălca drepturile individului.

Masochismul într-o relație este acceptat numai ca parte a jocului sexual. Masochismul – tortură nu este permis. Între parteneri trebuie să existe un acord tacit, că toate jocurile să fie până la un anumit risc, iar linia nu poate fi încălcată. Masochismul crud poate duce la consecințe grave.

Cum să scapi de masochism

În acest caz, trebuie să solicitați ajutor de la un psiholog. Cele mai multe forme de comportament patologic sunt tratate cu succes.