Gudronul este toxic și reprezintă una dintre principalele cauze ale cancerelor cauzate de fumat.
Acesta se formează în timpul arderii țigărilor și conține numeroase substanțe nocive, cum ar fi hidrocarburile sau benzenul. Odată inhalat, gudronul se lipește mai întâi de pereții gurii, ai bronhiilor și ai plămânilor, care, potrivit unor estimări, au nevoie de la 7 până la 15 ani pentru a fi complet curățați după ce fumătorul renunță la acest viciu.
O singură inhalare a fumului de țigară face să pătrundă în organism peste 6000 de substanțe chimice, multe dintre care se depun în plămâni, sub forma unei substanțe lipicioase.
Odată ajuns în organism, gudronul continuă să influențeze negativ organele, substanțele nocive atacând pancreasul, vezica urinară sau colonul. Potrivit unor estimări, fumând un pachet de țigări pe zi timp de un an, un fumător inhalează 250 ml de gudron. Acesta riscă să provoace diverse inflamații, fiind una dintre cauzele bolii pulmonare obstructive cronice.
Un studiu al Universtății Harvard, efectuat timp de-a lungul a 6 ani și la care au participat 900 de mii de americani de peste 30 de ani, arată că țigările cu un conținut mai mic de gudron nu sunt mai puțin periculoase. Cercetătorii au ajuns la concluzia că riscul de deces prin cancer pulmonar a fost mai mare pentru fumătorii de țigări cu un conținut ridicat de gudron și nefiltrate. Riscul de deces din cauza cancerului pulmonar nu a fost diferit, însă, în rândul fumătorilor de țigări cu nivel de gudron mediu, scăzut și foarte scăzut.
De-a lungul timpului, gudronul a fost trecut cu vederea, nicotina fiind considerată a fi substanța cea mai periculoasă din țigări. Cercetările recente au arătat că, în pofida anumitor idei vehiculate anterior, nicotina nu este principala cauză a bolilor legate de fumat. Substanțele chimice eliberate de fumul de țigară sunt cele cu adevărat dăunătoare pentru sănătate, spun specialiștii.
Prezentă în mod natural în tutun, nicotina este molecula responsabilă de instalarea dependenței.
Tocmai din acest motiv, una din metodele de renunțare la fumat este tratamentul prin substituție nicotinică, care presupune livrarea acestei substanțe fără ca organismul să fie supus influenței negative a substanțelor nocive din fumul de țigară.
În baza aceluiași principiu funcționează țigările electronice, precum și dispozitivele de încălzire a tutunului. Acestea livrează nicotină, iar, întrucât exclud arderea, elimină aerosol în loc de fum.
În țări precum Marea Britanie și Noua Zeelandă, aceste dispozitive reprezintă instrumente de reducere a riscurilor cauzate de fumat, pentru adulții care nu reușesc să renunțe la acest viciu.