Fumatul și infertilitatea. Interviu cu Silvia Agop, medic obstetrician ginecolog

Apariția unei vieți rămâne un miracol, în timp ce eșecul concepției generează o serie de probleme emoționale, sentimente de vinovăție, inutilitate, izolare socială, având ca rezultat scăderea randamentului socio-profesional și apariția tensiunii în cuplu!

Infertilitatea nu este în sine o boală, ea nu doare și este descoperită întâmplator când un cuplu nu reușește să aducă pe lume un copil. Este definită ca incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil după 12 luni de raporturi sexuale regulate, neprotejate. Potrivit OMS 1 din 6 cupluri sunt afectate de infertilitate.

 

Silvia Agop, medic obstetrician ginecolog

Care sunt cauzele ce pot provoca infertilitatea?

Datele statistice estimează că 40% din cauze sunt feminine (diverse maladii legate de uter, trompe, ovare, dereglări de ciclu menstrual), 40% responsabil este factorul masculin (anumite boli ce duc la scăderea cantității și calității spermei, probleme a erecției etc.) și 20% sunt cauze idiopatice (când nu se cunoaștem cauza).

Problema infertilității este una vie, dar a infertilității idiopatice naște enorm de multe controverse, începând de la faptul că partenerii nu se potrivesc, așa numita incompatibilitate imunologică cu formare de anticorpi antispermali, care în ultima perioadă rămâne în umbră, până la diverse mituri, psihosomatică etc.

Ce prezintă de fapt infertilitatea idiopatică – în rezultatul multiplelor examinări la ambii parteneri (probe de laborator, ultrasonografii, laparoscopie etc.), toate rezultatele sunt în norma și nu putem găsi și aprecia cauza de ce nu apare sarcina la acest cuplu.

Ce poate duce la infertilitate idiopatică?

Fumatul, consumul de alcool, droguri, obezitatea sunt cauze frecvente.

Practic toate studiile științifice susțin faptul că fumatul are impact negativ asupra fertilității. Prevalența infertilității este mai mare la cuplurile fumătoare decât la cei nefumători cu 50%.

Fumatul activ al unuia din parteneri are efecte adverse, iar impactul expunerii pasive la fumul de țigară este nesemnificativ mai mic. Cercetările indică faptul că fumatul este dăunător asupra ovarelor, iar gradul de afectare depinde de numărul de țigări fumate.

Fumatul poate accelera pierderea de ovule și scădea rezerva ovariană. Componentele fumului de țigară produc efectul anti estrogen (scad producerea de estrogen=hormonul feminin), și lipsa ovulației. Fumatul cauzează predispunerea oocitelor la anomalii genetice.

Narghileaua și infertilitatea se discută de ceva timp. Așa tip de fumat durează mai mult decât țigările obișnuite. În corp pătrund mai multe substanțe toxice ce duce la hipoxie tisulară (țesuturile nu primesc oxigen). Ca rezultat scade numărul de foliculi în ovare.

Sistemele electronice de livrare a nicotinei în Marea Britanie s-au dovedit a fi cel mai popular instrument pentru persoanele care și-au dorit să renunțe la fumat. În același timp fumatul țigărilor electronice și impactul negativ asupra organismului feminin este mai puțin studiat deoarece sunt produse noi pe piață.

Cum fumatul afectează fertilitatea masculină?

Impact negativ are fumatul și asupra capacității de fertilitate masculină. Bărbații fumători au un număr de spermatozoizi mai mic, se mișcă mai lent, și diverse tipuri de anomalii.

Studiile științifice arată că fumatul contribuie ferm la infertilitate, în deosebi în formele idiopatice când nu putem aprecia cauza.

Fumatul trebuie să fie descurajat în cuplurile cu istorii de infertilitate. Renunțarea la fumat poate îmbunătăți semnificativ fertilitatea naturală și face parte din tratamentul pentru infertilitate la ambii parteneri cu minim 3 luni înainte de concepere!

În cazul cuplului infertil se recomandă adresarea cât mai precoce la medicul ginecolog pentru determinarea cauzei și găsirea soluțiilor optime și tratamentului personalizat!

Aveți grijă de voi și de sănătate! Infertilitatea nu este un verdict!

Silvia Agop, medic obstetrician ginecolog cu experiență de 17 ani în domeniu, Categorie superioara pe specialitate, doctor în științe medicale, conferențiar universitar la Departamentul de Obstetrică și ginecologie al USMF „Nicolae Testemițanu”

Telefon: +373 79 479 086
Instagram: @silviaagop