Anemia provocată de deficitul de fier

Anemia provocată de deficitul de fier se caracterizează prin tulburarea producerii de hemoglobină ca rezultat al deficitului de fier ce duce rspectiv la anemie şi sideropenie. În majoritatea cazurilor maladia în cauză se manifestă mai mult la femei.

Stadii

În dependenţă de gradul de deficienţă a fierului în organism putem distinge trei stadii:

1. Deficienţa de fier de tip prelatent care se caracterizează prin lipsa simptomelor clinice, iar diagnoza poate fi pusă numai în baza determinării nivelului de feritină în sânge.

2. Deficienţa de fier de tip latent se caracterizează prin tulburarea procesului de aprovizionare cu fier a ţesuturilor, drept rezultat se observă o scădere a nivelului de activitate a fermenţilor catalazei şi citocromilor ceea ce duce la dezvoltarea sindromului de formă sideropenică.

Simptomele clinice ale sindromului în cauză sunt:

  • Perversiunea gustului;
  • Pofta de mîncare sărată şi picantă;
  • Slăbiciune în ţesuturile musculare;
  • Schimbări distrofice ale stratului cutanat şi ale apendicelui.

3. Anemia cauzată de deficienţa de fier este caracterizată prin două etape:

  • Etapa acunsă de deficienţă de fier;
  • Etapa clară de manifestare a anemiei care este provocată de deficienţa de fier.

Cauzele apariţiei

Semnalul esenţial al maladiei în cauză este deficitul componenţilor de fier din organism care în majoritatea cazurilor este provocat de alimentarea incorectă, pierderi de sânge de formă cronică ş.a.

Anemia este provocată de felurite pierderi de sânge ca:

  • Sângerările abundente în timpul ciclului menstrual care ţin mai mult de cinci zile;
  • Pierderile de sânge în timpul naşterii;
  • Pierderi de sânge esenţiale după anumite intervenţii chirurgicale sau după anumite traume;
  • Donarea frecventă de sânge;
  • Sângerările de formă cronică care sunt cauzate de aşa maladii ca: hemoroizii, gastrita, glomerulonefrita ş.a.

În cazul în care pacientul suferă de gastrită; boala în cauză apare din cauza asimilării proaste a componenţilor de fier. La fel anemia poate apărea din cauza deficienţei de fier în măduva osoasă unde are loc producerea hemoglobinei.

Simptome

Manifestarea maladiei în cauză nu este promptă şi din această cauză semnele ei nu întotdeauna sunt evidente.

Semnele esenţiale ale anemiei provocate de deficienţa de fier sunt:

  • Exfolierea, deformarea şi fragilitatea unghiilor;
  • Despicarea părului;
  • Stratul cutanat palid şi uscat;
  • Apariţia rănilor în zona colţurilor cavităţii orale;
  • Slăbiciune generală şi stare generală de rău a organismului;
  • Ameţelile;
  • Migrenele;
  • Apariţia punctişoarelor negre în faţa ochilor;
  • Leşinuri,
  • Dificultatea în înghiţirea alimentelor de o consistenţă uscată.

La fel foarte des în timp ce persoana suferă de anemie se observă schimbări ce ţin de simţul gustului şi a mirosului:

  • Apare dorinţa de a mânca zăpadă,cretă sau aluat crud;
  • Încep să placă aşa mirosuri ce le emană: acetona, oja de unghii, naftalina şi benzina.

Copiii care suferă de m aladia în cauză foarte des învaţă prost, sunt lenţi şi slăbuţi, obosesc repede, sunt împrăştiaţi. Aproape la 80 de % din aceşti copii se manifestă slăbiciunea masei musculare.

Tratare

E important ca să avem o abordare complexă faţă de maladia în cauză:

  • Înlăturarea pierderilor de sânge de formă cronică;
  • Tratarea bolilor în timpul cărora nu se asimilează suficient fierul,
  • Corectarea regimului alimentar;
  • Primirea medicamentelor ce conţin componente ale fierului pe parcursul a câteva luni.

Pentru ca tratamentul să fie eficient e necesară în mod obligatoriu respectarea dietei, care este direcţionată pe ridicarea nivelului de hemoglobină. La întocmirea meniului trebuie să se ţină cont de faptul că un om matur are nevoie de o cantitate de fier începând de la 0,7 până la 1g. pe zi chiar şi mai mult, iar femeilor însărcinate le este necesară o cantitate de la 4 până la 6 mg.

Pentru mărirea nivelului de hemoglobină se recomandă de consumat carne de vită deoarece 20-30 de % de fier care se conţine în carnea dată sunt asimilate de organismul uman. La fel se recomandă consumul de fructe de culoarea roşie ca: merele roşii şi se mai recomandă consumul de vin roşu în cantităţi moderate.

Mai contribuie la mărirea nivelului de hemoglobină şi consumul de produse care conţin vitamina C ca: ardeiul dulce, citricele, măceşul. Trebuie de luat în consideraţie şi faptul că întrebuinţarea produselor lactate în timpul tratării maladiei în cauză micşorează considerabil asimilarrea componenţilor de fier.

Primirea preparatelor ce conţin fier poate duce la constipaţii şi din această cauză e necesar de consumat cât mai multe legume şi fructe.

Măsuri de profilactică

Profilactica anemiei provocată de deficienţa de fier ar include următoarele:

  • Supravegerea regulată a stării sângelui,investigarea periodică a sângelui ce ţine de nivelul de hemoglobină;
  • Consumul de produse ce conţin fier: ficatul,carnea roşie ş.a.;
  • Consumul de preparate ce conţin fier;
  • Înlăturarea la timp a surselor ce duc la pierderile de sânge.