Ciclul anovulator

Sub termenul de ciclu anovulator se subînţelege ciclul menstrual în perioada căruia nu se formează corpul galben care contribuie la rîndul său la apartenenţa unui ciclu regulat.

Această stare bolnăvicioasă poate apărea uneori şi la femeile care sunt absolut sănătoase, însă această stare este caracteristică pentru domnişoarele care au vîrsta ce cuprinde perioada de adolescenţă deoarece la ele ciclul menstrual abia se stabileşte. Starea dată mai este atribuită şi femeilor care hrănesc cu sînul la fel şi femeilor în perioada de menopauză.

Cauzele bolii

Această stare bolnăvicioasă la femeile de vîrsta reproductivă care n-au nici o patologie este diagnosticată foarte rar (1 caz din 100). Apoi această stare trece în ciclu normal. Anovularea poate fi provocată de schimbarea condiţiilor climaterice.

În majoritatea cazurilor această stare apare în perioada dezvoltării sexuale, a climaxului, menopauzei şi în perioada de alăptare a copilului. Conform cercetărilor statistice la jumătate din femeile care au alăptat chiar dacă a apărut ciclul menstrual din nou, acesta rîmăne anovulator.

Stările mai sus enumerate sunt considerate drept normă.Anovulaţia este considerată o patologie care necesită tratament mai ales cînd aceasta este însoţită de sîngerările uterine care sunt provocate la rîndul său de tulburarea proceselor de dezvoltare a foliculelor şi de lipsa perioadei luteine ceea ce duce respectiv spre infertilitate.

Cauzele îmbolnăvirii în acest caz pot fi tulburările în activitatea hipotalamusului şi a glandei pituitare-anume aceste organe sunt responsabile de fazele ciclului la femeie inclusiv şi de diferite disfunţii adiţionale.

Tulburările funcţiilor hipotalamusului şi a glandei pituitare înseamnă producerea insuficientă a hormonului responsabil de stimularea foliculară ceea ce duce la faptul că foliculul nu se maturizează şi respectiv lipseşte perioada de ovulaţie. Aceste tulburări duc la producerea insuficientă a hormonului lactotropic, perturbări în conlucrarea hormonilor sexuali uneori la producerea excesivă a prolactinei în glanda pituitară.

Maladia poate apărea pe fondalul unor procese inflamatorii şi a altor boli ale organelor genitale.

Starea bolnăvicioasă este diagnosticată atunci cînd persistă patologii ale sistemului reproductiv şi alte boli sexuale.

Patogeneza stării de boală

Ciclul anovulator este însoţit de diferite perioade de maturizare sau de dezvoltare inversă a foliculului. Cînd este vorba de un ciclu normal se observă ridicarea nivelului de estrogen, iar cînd este vorba de starea bolnăvicioasă estrogenul considerabil trece peste normă şi chiar şi progesteronul nu poate contribui la normalizarea nivelului acestuia. Uneori nivelul de estrogen e mai jos de normă. Ciclul în timpul acestei stări bolnăvicioase este foarte abundent.

În perioada de adolescenţă atunci cînd ciclul de abia se stabileşte starea bolnăvicioasă este provocată de un nivel scăzut al hormonului luteotrop şi luteinizant care se produc în cantităţi suficiente aproximativ la vîrsta de 16 ani. În perioada de climax asemenea tulburări au loc exact invers. În perioada de menopauză ciclurile normale sunt înlocuite de cele anovulatorii. Anume de aceasta depinde caracterul ciclului, abundenţa lor şi parcursul acestora.

Ciclul anovulator:semnele acestuia

Nu toate femeile sunt în stare să depisteze atunci cînd începe perioada de ovulaţie, la unele acest proces parcurge fără anumite simptome.

Despre faptul că femeia a intrat în perioada de ovulaţie ne-o spun eliminările sub formă de mucus. Ele nu sunt provocate de o oarecare infecţie, sunt vîscoase şi durează acest proces cîteva zile. Dacă nu există aceste eliminări, dar femeia simte dureri în partea inferioară a abdomenului sau în regiunea unuia dintre ovare atunci apar toate motivele de a bănui persistarea stării bolnăvicioase în cauză.

Nivelul ridicat de estrogen provoacă sîngerările uterine în timpul ciclului, iar organul genital se măreşte şi se etanşează, se înmoaie colul uterin, e posibilă apariţia anemiei.

Despre existenţa stării bolnăvicioase ne poate vorbi şi temperatura bazală stabilă pe parcursul întregului ciclu, lipsa de salturi de dispoziţie şi de îndoieli în această perioadă.

Ciclul neregulat la fel este un indiciu al maladiei în cauză.

Adăugarea în greutate,lipsa de sensibilitate de un nivel înalt,duritatea glandelor mamare,durerile în spate adeseori ne mărturisesc despre existenţa patologiei date.

Diagnosticare

Patologia în cauză este diagnosticată prin intermediul următoarelor cercetări de laborator ca:

  • Analiza sîngelui(studiul hormonilor),
  • Depistarea n ivelului hormonului hipofizar cu o zi înainte de presupusa ovulaţie; dacă indicii nu se schimbă atunci bănuielile ce ţin de existenţa ciclului anovulator nu au fost zadarnice;
  • Investigaţiile ultrasonografice vor permite să depistăm patologiile specifice.

E posibil să prinzi sarcină?

Starea bolnăvicioasă în cauză duce la aceea că femeia nu poate rămîne însărcinată sau survine infertilitatea hormonală. E necesar în acest caz de adresat la un specialist care la rîndul său va efectua anumite sondaje şi inspecţii şi va prescrie un tratament adecvat.

Tratare

Din cauza că ciclul anovulator duce la infertilitate,tratamentul este îndreptat spre stimularea procesului de ovulare. Creşterea endometriului este stopată prin o terapie adecvată. La fel este recomandată şi o terapie hormonală. Durata tratamentului depinde de eficacitatea acestuia şi de nivelul de estrogeni.

Cu scopul de a normaliza ciclul menstrual se răzuieşte endometriul şi se indică după aceasta preparate gonadotropine.

Cu 7 zile înainte de ciclu bolnavelor li se indică injecţii cu progesteron.Paralel li se mai indică şi Narcolut în pastile.Dacă în timpul acestei stări este ridicat nivelul de estrogen şi este diagnosticată creşterea endometriului bolnavei i se indică progesteroni sintetici.

Dacă această stare este provocată de o inflamaţie cronică a ovarelor se indică un tratament complex de tratare a bolii, este recomandată utilizarea vitaminei C, care contribuie la producerea hormonilor steroizi şi restabileşte funcţia de ovulaţie.

Este indicată electrostimularea indirectă a zonei hipotalamice şi a glandei pituitare.
În cazul în care este ridicat nivelul de prolactină atunci se indică medicamentul Parlodel.
Starea fiziologică specifică perioadei de adolescenţă, climax şi alăptare nu necesită tratament.

Profilactica stării bolnăvicioase

Dacă este indicat un tratament adecvat atunci o treime din femeile care au primit un tratament rămîn însărcinate.
Profilactica acestei stări cere o atenţie deosebită asupra stării sănătăţii mai ales în perioada de adolescenţă, o organizare raţională a lucrului şi odihnei, alimentare raţională, evitarea contactului cu preparatele toxice în producere, profilactica bolilor infecţioase.

Complicaţii

În cazul în care această stare se repetă permament atunci apare infertilitatea.