Artropatia hipofosfată

Artropatia hipofosfată este o stare dureroasă, in care cristalele de pirofosfat de calciu se depozitează in articulaţii si cartilajele sinoviale.

Condiția dureroasă se poate manifesta într-o formă acută, sub formă de atacuri repetate de artrită sau sub formă cronică. Boala acută este mai des diagnosticată la bărbați, iar cea cronica – la femei.

Boala, de regulă, afectează persoanele de vârstă înaintată și este diagnosticată în egală măsură atât la bărbați, cât și la femei.

Uneori boala afectează tinerii şi este asociată cu ereditatea sau este o manifestare a ostitei fibro-chistice, a altor boli.

Cauzele bolii

Cauzele apariției cristalelor în articulații nu sunt cunoscute.

Unii cercetători au ajuns la concluzia, că varietatea genetică a bolii este cauzată de o întrerupere a activității enzimelor implicate în metabolizarea pirofosfatului de calciu. Mulți experți susțin, că cauza bolii sunt anomaliile genetice în structura țesutului cartilaginos.

Dar în cele mai multe cazuri este diagnosticată boala primară, motivele căreia nu au fost încă găsite. Unii experți consideră, că cauza tulburărilor primare sunt traumele cartilagiilor, procesele anormale ale articulațiilor, procesele degenerative legate de vârstă.

La astfel de pacienți nu se observă patologia schimbului de elemente de calciu.

Depunerea cristalelor modifică structura și funcțiile cartilajului, însă, în majoritatea cazurilor. această patologie nu se manifestă. Când cristalele migrează în cavitatea comună, se pot dezvolta inflamații.

Simptomele maladiei depind de tipul de boală

Specialiștii, în dependenţă de tipul bolii, evidenţiază:

  • „Pseudoguta“ – boala se acutizează uneori şi pare a fi atac de gută: durere ascuțită, inflamarea şi umflarea articulaţiilor; semnele cu timpul dispar fară tratament; boala la jumătate dintre pacienți afectează articulația genunchiului; poate creşte temperatura, starea generală se înrăutățește; atacurile sunt mai slabe decât la gută, dar durează până la o lună; durerile pot fi provoacte de o agravare a traumelor, a intervențiilor chirurgicale, a bolilor;
  • „pseudoosteoartroza“ – aproximativ la jumatate din pacientii cu simptome ale stării de boală seamănă cu osteoartoza; cu acest tip de boală, sunt afectate 2 sau mai multe articulații; în majoritatea cazurilor acestea sunt articulații mari și metacarpofalangeale; articulațiile dor, dar durerea este ușoară; uneori simptomele se aseamănă cu pseudogouta;
  • „artrita pseudo-reumatoidă” – afectează aproximativ 5% dintre pacienți; concomitent în procesul inflamator sunt implicate multe articulații, ele dor, se umfă, amplitudinea mișcărilor scade.

La toți pacienții se atestă o creștere a ESR.

Medicii disting și alte stări de boală, în care e afectată o articulație doar, de regulă, genunchiul.

Dar pentru toate tipurile de boală caracteristic e artrita microcristalină: boala ocazional escaladează, articulațiile-s inflamate, dar atacurile dispar fără tratament.

Diagnosticul bolii

Dacă persoana are aceste semne şi e peste 50 de ani, trebuie să efectueaze un studiu pentru prezența cristalelor de pirofosfat de calciu în sinovii. În acest scop, se utilizează metoda microscopiei polarizante.

De asemenea, este necesară radiografia meniscului, articulațiilor încheieturilor, deoarece boala le afectează în primul rând.

Pentru a diferenția artropatia de alte boli, se efectuează testele pentru a determina nivelul de calciu, magneziu, fosfor și fosfatază alcalină în sângele pacientului.

Tratamentul

Tratamentul specific nu a fost încă dezvoltat, deci e necesar tratamentul simptomatic
pentru a atenua starea pacientului. Un efect bun poate fi obținut cu corticosteroizi și medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.