Fisurarea uretrei adesea se întâlnește la reprezentanții genului masculin, la femei aceasta este diagnosticată mai rar. Aceasta depinde de structura anatomică a uretrei. La bărbați uretra are o lungime de circa douăzeci și trei de centimetri, iar la femei aceasta are o lungime de aproximativ doi centimetri.
Cauzele apariției
Cauzele fisurării interne:
• Trauma din regiunea perineului;
• Diagnosticarea incorectă;
• Fracturarea organului genital (fisurarea uretrei la bărbați).
Grade de afectare a uretrei
Se disting cinci grade de afectare a uretrei:
• Lovitura fără uzurparea integrității uretrei;
• Extensia care se caracterizează prin mărirea uretrei fără anume schimbări ale integrității stratului cutanat;
• Fisurarea parțială care se caracterizează prin existența unui defect în o zonă anume,dar nu pe întreaga suparafață;
• Fisurarea totală pe toată suprafața (până la doi centimetri);
• Fisurarea absolută a uretrei pe toată suprafața (mai mult de doi centimetri).
Fisurarea uretrei: simptome
Simptome:
• Uretroraghia;
• Dureri strdente în regiunea perineului în timpul procesului de urinare;
• Reținerea neânsemnată sau absolută a excreției urinei;
• Inflamația în țesuturile perineului după o perioadă anumită de după traumare (simptomul când are loc trauma uretrei la femei-urohematoma).
Atunci când are loc fisurarea absolută a uretrei excreția urineinu are loc de loc .În unele cazuri din orificiul uretrei pot picura picături de sânge.La fel poate să curgă o cantitate neesențială de sânge chiar și atunci când realizăm o ușoară apăsare în regiunea uretrei. În acest caz nu se recomandă să realizăm cateterizarea la domiciliu, ci să ne adresăm la medic.
Dacă a avut loc o fisurare parțială atunci medicul va putea pune un cateter în vezica urinară.Prima urină cu amestec de sânge va fi înlocuită mai apoi cu urină curată și după aceasta va avea loc curățarea deplină a vezicii urinare.
Diagnosticarea
Metodologia cea mai exactă care ne dă posibilitatea să stabilim diagnoza maladiei în cauză este uretrografia. Procedura este realizată de către medic în condiții de staționar și diagnoza este pusă după ce a fost evacuat total lichidul contrastant din uretră. La fel uretrografia ne permite să determinăm nivelul de extensie a uretrei.
Fisurarea uretrei la bărbați: consecințe
Una dintre consecințele fisurării absolute a uretrei este pătrunderea urinei în țesuturile organelor din apropiere ceea ce duce la apariția diferitor complicații.
Fisurarea uretrei: tratament
În cazul în care se determină faptul că la pacientul cu uretra fisurată vezica urinară este pronunțat supraaglomerată este nevoie de realizat acupunctura prin stratul cutanat din regiunea pubisului. Persoana c are are uretra fisurată trebuie imediat internată în secția de urologie.
În dependență de momentul când a avut loc fisurarea uretrei și cât timp a trecut de atunci și de leziunile existente pe lângă aceasta, urologul execută reticularea primară a uretrei și pune un drenaj la perineu cu hematomă urologică și la vezica urinară.
Dacă au trecut mai mult de șase ore după fisurare atunci se realizează epițestomia apunctivă prin stratul cutanat și se pune un canal de drenaj urahematomal la perineu.