Rectocelul

Rectocelul rectului ( hernie sau  umflătură formată prin ieșirea totală sau parțială a intestinului subţire din cavitatea sa naturală printr-un orificiu natural sau artificial) este o afecțiune dureroasă. Umflarea are loc în direcția vaginului. Termenul „rectocel” se traduce ca „sacul din rect (intestinul gros) „.

Cauzele stării dureroase

Starea dureroasă se dezvoltă la femei, de regulă, după o naştere complicată, severă, patologică.

Factorii predispozanți sunt: ​​efortul fizic greu, excesul de greutate, slăbiciune a sistemului muscular care susține organele pelvine (prolapsul uterului-rectocelei) etc.
Experții mai identifică următoarele cauze ale bolii: • boli ale aparatului respirator cu tuse puternice;
• constipație cronică;
• patologii de vârstă ale intestinelor și țesutului muscular.

Tipuri de boli

În dependenţă de ce porţiune a intestinului gros e vîtîmat, experții disting:
• rectocele posterioare;
• rectocele frontale.
Extensia bolii
Medicii disting 3 grade de stare a bolii:
• primul – pacienta nu are plângeri, dar în timpul examenului de palpare se relevă o mică proeminență a rectului;
• gradul doi – pacienta se plânge pe disconfort, golirea incompletă și dureroasă a intestinului; la examinare se vede proeminența bine pronunțată;
• al treilea – aceleași simptome ca şi în al doilea grad, dar mai pronunțate; apar complicații: fisuri anale, sângerări.

Simptomele

Pacienta se plânge de constipație persistentă, de defecare dificilă. Se crează o senzaţie că intestinul nu este complet golit, nu există o comprimare în timpul efortului.
Boala progresează, în timpul defrcării pacienta se ajută cu mâinile, uneori procesul durează o lungă perioadă de timp și fără rezultat. Nevoia de a-şi elibera intestinul adesea rămâne ineficientă.

Starea dureroasă devine permanentă și uneori principala cauză a constipației. Femeile încep să înțeleagă, că fecalele se elimină dacă apăsă peretele din spate al vaginului sau împinge anusul din lateral.

Boala se dezvoltă ca urmare a întinderii, a pierderii elasticității mușchilor anteriori, care ridică anusul, și slăbirea scheletului mușchilor perineului și septului, localizați între vagin și rect. O condiție dureroasă este una dintre opțiunile pentru o hernie a vaginului. Septul dintre vagin și rect, în loc să arunce fecalele, se întinde și coboară în locul proeminenței.
Problemele de sănătate ale pacientei nu se limitează la aceste simptome: când strănută și tuşeşte nu poate reţine urina, există probleme în viața sexuală (cauzează disconfort, uneori fecalele iese involuntar deoarece în procesul fricțiunilor se mișcă în sus și în jos).
Ginecologii și proctologii sunt de părere, că rectocele, coborârea uterului și a vaginului se dezvoltă în paralel, au cauze și o clinică comună.

Tratamentul

În prima etapă a bolii, cel mai adesea se prescrie tratamentul fără intervenție chirurgicală. Femeia menţine o dietă specială, face exerciții pentru rectocele (gimnastică anală pentru rectocele), fizioterapie etc.
Uneori aceste proceduri sunt eficiente, dar în cele mai multe cazuri starea bolii progresează și pacienta are nevoie de o intervenție chirurgicală. În procesul unei intervenţii chirurgul efectuează o corijare a rectocelei: el coase mușchii pelvieni dispersați, restabilind astfel structura lor normală.

Tratamentul trebuie să fie efectuat în complex cu alte boli (cistocele, rectocele, fisuri anale, polipi, hemoroizi). Aceste patologii sunt de asemenea eliminate în paralel.
În cea de-a doua sau a treia zi după operație, pacientele observă că actul defecării s-a îmbunătățit, disconfortul și sentimentul de golire incompletă a intestinelor au dispărut.

Intervenţia chirurgicală nu este foarte dificilă, femeile sunt externate în a treia zi după intervenție.

Timp de două – trei luni după intervenție femeia trebuie să respecte un regim delicat, este interzisă efectuarea lucrărilor fizice grele.